ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O schemă cu anabolizante de peste 1.000.000 de euro a fost destructurată

17:48 | 30.03.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 30 mar. /MOLDPRES/. O schemă cu anabolizante de peste 1.000.000 de euro expediate ilegal în UE a fost destructurată și 11 persoane reținute în urma unei operațiuni a procurorilor și vameșilor moldoveni și celor români, comunică MOLDPRES.

Potrivit PCCOCS, ieri procurorii instituției, de comun cu ofițerii Serviciului Vamal, în baza grupului comun de investigații format cu DIICOT, EUROPOL, și cu sprijinul EUROJUST, au desfășurat 37 de percheziții în R. Moldova și România.

În urma acestor percheziții au fost descoperite și ridicate 340.000 de comprimate conținând diverse substanțe, 20.000 de flacoane cu doze multiple de substanțe, 28.000 de fiole, 433 de seringi, 8.500 de etichete, 6,5 kg de pulberi active, 46 de litri de substanțe active lichide și 100 kg de celuloză microcristalină. De asemenea, au fost ridicate sumele de 47.000 de euro, 42.000 de lei românești, 193.000 de lei moldovenești, 15.800 USD, precum și opt ceasuri de lux, cinci autoturisme, 2 portofele de criptomonede, 25 de telefoane mobile și 17 cartele bancare.

Oamenii legii susțin că grupul infracțional a înființat un laborator clandestin de fabricare a produselor care conțin substanțe dopante cu grad de mare risc, întreaga schemă fiind condusă de un absolvent al Facultății de farmacie din Moldova.

Precursorii necesari fabricării produselor conținând substanțe dopante au fost introduși în România prin intermediul unor colete expediate din China. După primirea substanței active, membrii grupului infracțional au fabricat produsele în laboratorul clandestin, după care au expediat produsele finite consumatorilor de astfel de substanțe de pe teritoriul României și al Uniunii Europene.

Începând cu a doua jumătate a anului 2021, membrii grupului infracțional au expediat colete în urma cărora au obținut cel puțin 1.000.000 de euro, sumă care a fost investită în bunuri aflate în R. Moldova. Inițial, aceștia fabricau produsele în Moldova și le expediau prin contrabandă în UE, apoi și-au transferat activitatea în România.

Urmare a acțiunilor desfășurate, în România au fost reținute pentru 24 de ore 11 persoane, iar oamenii legii au depus demersuri pentru aplicarea arestului preventiv în privința acestora. Dintre acestea, patru persoane au dublă cetățenie, una are doar cetățenia Moldovei, iar șase – a României.

img23002586

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!