ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legislativul a adoptat un pachet de legi ce vizează activitatea SIS

07:13 | 31.03.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 31 mar. /MOLDPRES/. Pachetul de legi care vizează activitatea Serviciului de Informații și Securitate /SIS/ a fost votat joi în prima lectură de Parlament, comunică MOLDPRES.

Inițiativa legislativă privind SIS are scopul de a asigura independența instituției. Documentul conține reglementări detaliate despre atribuțiile, obligațiile și drepturile SIS, fiind stabilite clar categoriile de fapte, riscuri și amenințări, care prezintă un pericol deosebit pentru securitatea națională.

Modificările la Legea privind statutul ofițerului de informații și securitate vizează schimbarea unor condiții ce țin de angajare, printre care micșorarea plafonului minim de vârstă la angajarea în funcții de subofițer. Totodată, se propune ca ofițerul de informații să poată accede într-o funcție de conducere doar în cazul în care are o vechime de serviciu în funcția de ofițer de informații de cel puțin trei ani.

Parlamentarii au mai examinat, în prima lectură, modificări la Legea privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă. Documentul are scopul de a delimita competențele SIS și de a le ajusta la standardele serviciilor speciale din țările cu democrație consolidată. De asemenea, prin aceste modificări legislative, se propune ajustarea procesului informativ și contrainformativ la dinamica riscurilor și amenințărilor cu impact asupra securității naționale.

Proiectele vor fi supuse în continuare consultărilor publice, cu scopul de a fi definitivate în contextul recomandărilor emise de Comisia de la Veneția.

Foto simbol

img23002594

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!