ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fotojurnalistul Valerie Volontir: Fotografia alb-negru este mai profundă decât cea color, mai sinceră, mai expresivă

07:24 | 31.03.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 31 mar. /MOLDPRES/. La Librăria din Centru din Chișinău a avut loc ieri lansarea albumului fotografic  ”...nimic altceva”, de  artistul fotograf Valerie Volontir, apărut la Editura ”Cartier”, în colecția Art, coordonată de Vitalie Coroban, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Valerie Volontir a menționat că volumul a apărut într-un tiraj de 600 de exemplare, are 240 de pagini și cuprinde 225 de fotografii alb negru, realizate în perioada anilor 1978-2021, fiind structurate în patru compartimente, intitulate sugestiv ”Copilărie, adolescență”, ”Tinerețe”, ”Adulți, bărtâni” și ”Mănăstiri”.

”Fac și imagini color, am și un aparat digital, dar am rămas fidel aparatelor de fotografiat cu film, și anume alb-negru. De ce? Avantajele digitalului sunt mult mai mari: nu ai nevoie de film, cadrele nu se termină niciodată; poți schimba într-o clipă sensibilitatea, timpul de expunere sau diafragma; în sfârșit, nu ai nevoie de un laborator închis ermetic, cu o singură sursă de lumină – roșie; nu-ți trebuie măritor, chiuvete, revelator, fixator, apă curgătoare... Totodată, fotografiind cu film, sunt mai responsabil de orice cadru, fiind conștient că dispun de doar treizeci și șase. Or, iată un fapt foarte important (confirmat și de alți admiratori ai fotografiei alb-negru): fotografia alb-negru e mai profundă decât cea color, mai sinceră, mai expresivă, mai convingătoare, mai emblematică”, a specificat autorul.

În context, scriitorul Leo Bordeianu a afirmat că primul compartiment, având subtitlul  blagian ”Inima tuturor vârstelor”, se datorează  în bună parte activității autorului la revista ”Noi”.  ”Într-adevăr, în multe imagini apar autori sau cititori ai revistei. ”Enigma tinereții” este subtitlul celui de-al doilea compartiment. Acesta reflectă vârsta marilor îndoieli și descoperiri, căutării sinelui, autoafirmării și autorealizării. Neprefăcutul  subtitlu ”Și tu poți să fii bătrân” e asemenea unei chei, care vine să dea tonul înțelegerii compartimentului al treilea. Astfel, bătrânețea apare aureolată de frumusețe și înțelepciune. Valerie Volontir este unul dintre puținii fotografi care a poposit cu aparatul de fotografiat pe la mănăstiri. Fotografiile sale, îndeosebi cele din al patrulea compartiment cu subtitlul ”Gustați că bun este Domnul”, nu sar  în ochi.  Cu ele trebuie să discuți, în fața lor trebuie să meditezi, împreună cu ele  trebuie să te rogi, lor trebuie să te destăinui și atunci ți se vor destăinui și ele ție”, a accentuat Leo Bordeanu.

În același timp, scriitorul Emilian Galaicu-Păun, moderatorul manifestării, a afirmat că chiar dacă fotografiile lui Valerie Volontir sunt alb-negru, albumul este plin de culoare în alt sens - de sensibilitate din toate perioadele vieții, iar artistul plastic Ion Moraru a constatat că aceste fotografii sunt niște punți între vremuri. Totodată, maestrul fotograf Mihai Potârniche a remarcat că important în aceste fotografii sunt ochii, dialogul lui Valerie Volontir cu eroii săi, iar academicianul Gheorghe Duca a subliniat faptul că din albumul autorului noi învățăm dragostea față de oameni, natură și de țară.

Fotojurnalistul Valerie Volontir, redactor-şef al revistei ”Noi”, s-a născut pe 9 octombrie 1953, în satul Glinjeni, raionul Soldănești. Este licenţiat al Facultății de Jurnalism, Universitatea de Stat din Moldova (1977), membru al Uniunii Jurnaliștilor din R. Moldova, membru al Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP). Laureat al saloanelor și concursurilor internaționale de artă fotografică: medalie de aur – Danemarca (1995); medalie de aur – Rusia, Jocurile Delfice Internaționale (2000); medalie de aur – Turcia (2001); medalie de aur – Portugalia (2003); premiul mare şi medalie de aur – Polonia (2004); premiul special – Japonia (2005); medalie de aur – Turcia (2006); medalie de aur – Turcia (2007); premiul mare şi medalie de aur – Macedonia (2010); medalie de aur – Egipt (2012), medalie de aur – Sofia (2020). Volume publicate: ”Întâlniri la poalele vulcanilor” (1978), ”File din cartea naturii” (1988), ”Fereastra cu gutui” (1991) și „INEDIT. Dialog cu actorul, regizorul și interpretul Mihai Volontir” (2016).

img23002597

img23002597

img23002597

img23002597

img23002597

img23002597

img23002597

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!