ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Aproape 100 de pacienți au fost operați anul trecut după ce au suferit accidente vasculare cerebrale

09:06 | 31.03.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 31 mar. /MOLDPRES/. Numărul persoanelor care au beneficiat de intervenții chirurgicale în cazul accidentului vascular cerebral (AVC) s-a triplat în anul 2022, ajungând la 99, comunică MOLDPRES.

Potrivit Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, operațiile pentru tratamentul AVC au fost realizate cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație în cadrul programului special „Tratamentul intervențional în AVC ischemic acut”, finanțat din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Compania Națională de Asigurări în Medicină a alocat anul trecut pentru intervențiile respective peste 9 milioane de lei, dintre care 6,6 milioane au costat consumabilele costisitoare – dispozitive medicale performante și medicamente, folosite în tratamentul intervențional al AVC. Printre cele mai scumpe consumabile utilizate în acest scop se numără cateterele-ghid cu balon de ocluzie, cateterele de suport intracranian, dispozitivele speciale pentru trombextracție.

Totodată, pentru tratamentul AVC ischemic acut în spital, pacienților le-au fost administrate medicamente antitrombotice costisitoare cu denumirea comună internațională alteplasum, în valoare totală de peste un milion de lei.

Foto: CNAM

img23002603

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!