ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Deputați din Moldova și România vor coopera pe domeniile de mediu

10:30 | 31.03.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 31 mar. /MOLDPRES/. Comisia mediu din Parlamentul Republicii Moldova, Comisia mediu din Senatul României și Comisia mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților a Parlamentului României s-au reunit la București, în perioada 27-29 martie. Urmare a discuțiilor, a fost semnată o declarație comună între cele trei comisii, care prevede asigurarea transferului de expertiză și armonizare a cadrului normativ național la acquis-ul comunitar în domeniul mediului și schimbărilor climatice, comunică MOLDPRES.

Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului, documentul exprimă determinarea instituțiilor parlamentare de la Chișinău și București de a continua conlucrarea în domeniile de interes reciproc în vederea accelerării procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

„Subliniem că Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, care include componentele din domeniul economiei verzi, protecției mediului și schimbărilor climatice, reprezintă instrumentul esențial pentru susținerea integrării economice a Republicii Moldova la Piața Unică Europeană”, se arată în declarație.

Parlamentarii au remarcat angajamentul asumat de autoritățile Republicii Moldova pentru implementarea de reforme în domeniul protecției mediului și tranzitul către un sistem energetic bazat pe surse regenerabile, care va contribui la realizarea obiectivului strategic prioritar de racordare fermă și ireversibilă a țării noastre la Uniunea Europeană.

Totodată, părțile au convenit asupra necesității de a accelera implementarea Acordului de Asociere, îndeosebi a componentei ce vizează dezvoltarea unei economii mai verzi.

Din componența delegației Parlamentului Republicii Moldova care a participat la reuniunea de la București au făcut parte vicepreședinta Comisiei mediu, Ina Coșeru, secretarul comisiei, Ion Babici, și membrii comisiei, Mariana Cușnir, Iulia Dascălu și Roman Roșca.

Foto: Parlament

img23002613

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!