ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Monitorul Oficial a publicat Regulamentul privind gestionarea deșeurilor provenite de la vehiculele scoase din uz

14:10 | 18.04.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 18 apr. /MOLDPRES/. Regulamentul privind gestionarea deșeurilor provenite de la vehiculele scoase din uz a fost publicat în numărul de astăzi al Monitorului Oficial, comunică MOLDPRES.

Potrivit documentului, componentele autoturismelor scoase din uz vor fi colectate, sortate și reciclate, astfel încât mediul ambiant să fie cât mai puțin afectat.

Activitățile de tratare, valorificare și reciclare a vehiculelor scoase din uz vor avea loc în câteva etape, iar costurile vor fi suportate de producători și importatori: începând cu 1 ianuarie 2025, agenții economici trebuie să asigure reutilizarea și valorificarea în proporție de 85% din masa medie pentru toate vehiculele scoase din uz; începând cu data de 1 ianuarie 2028, agenții economici trebuie să asigure reutilizarea și valorificarea în proporție de 95%. 

Datele Agenției de Mediu arată că, din 2014, se atestă o creștere continuă a ponderii autoturismelor mai vechi de 10 ani. Astfel, în 2014, din totalul mașinilor - 68,5% aveau o vechime de peste 10 ani, iar în 2018 cota lor a crescut până la 79,7%.

Regulamentul va fi pus în aplicare la expirarea a 12 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Sursă: monitorul.gov.md

img23003096

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!