ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Naționale a Pieței Financiare

14:59 | 18.04.2023 Categorie: Comunicate

CNPF și USAID au discutat despre oportunitățile de cooperare privind dezvoltarea pieței de capital din Republica Moldova

Chişinău, 18 apr. /MOLDPRES/. Aspecte ce vizează oportunitățile de dezvoltare a pieței de capital din Republica Moldova au fost analizate în cadrul unei întrevederi a președintelui Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), Dumitru Budianschi cu managerul superior de programe din cadrul USAID Moldova, Corneliu Rusnac, precum și cu reprezentanții Proiectelor: „Transparența Sectorului Financiar în Moldova” (FSTA), „Reforme Instituționale și Structurale în Moldova” (MISRA) și „Tehnologiile Viitorului” (FTA), finanțate de USAID..

Discuțiile au fost axate pe principalele obiective ale CNPF pentru perioada următoare, care constau în impulsionarea investițiilor în instrumentele financiare disponibile pe piața de capital și sporirea atractivității acestora, ceea ce va contribui la mobilizarea resurselor financiare în vederea creșterii economice sustenabile.

În acest context, părțile au evaluat perspectivele de colaborare în domeniu, fiind menționate provocările actuale în evoluția pieței de capital și identificate acțiunile necesare pentru dinamizarea acestui sector. În cadrul discuțiilor, reprezentanții CNPF au menționat că mizează pe sprijinul USAID în calitate de partener de dezvoltare al țării noastre, în special în ceea ce privește efectuarea analizei unor segmente ale pieței, care ar contribui la dezvoltarea cadrului normativ secundar privind piața de capital.

Totodată, alte subiecte de pe agendă au vizat activitățile desfășurate până la această etapă în cadrul parteneriatului cu Proiectele FSTA și MISRA. În cadrul parteneriatului cu Proiectul FSTA au fost organizate o serie de instruiri pentru reprezentanții sectorului financiar nebancar în domenii precum prevenirea spălării banilor, supravegherea prudențială și managementul riscului. De asemenea, Proiectul FSTA a sprijinit organizarea unui amplu program de instruiri, destinat  asigurătorilor, privind implementarea Directivei Solvency II și a Standardului IFRS 17. Asistența FSTA a mai inclus și instruiri în domeniul comunicării instituționale, fiind sprijinită, de asemenea, elaborarea strategiei de comunicare a CNPF.

În cadrul Programului Reforme Instituționale și Structurale în Moldova, USAID acordă sprijin CNPF în elaborarea actelor normative subordonate noii legi cu privire la asigurări. De asemenea, MISRA a demarat un șir de activități ce vizează domeniul protecției consumatorilor de produse financiare. În perioada următoare, MISRA va evalua cadrul național de protecție a consumatorilor și va organiza instruiri pentru reprezentanții autorităților de reglementare în privința calculării dobânzii anuale efective (DAE) incluse în contractele de credit pentru consumatori (în conformitate cu prevederile Directivelor UE).

Notă:  Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) implementează programe de asistență în Moldova din 1992. Scopul USAID este ca Moldova să devină o țară europeană competitivă și democratică, care rezistă în fața influențelor nefaste, fiind totodată susținută de cetățeni cu aspirații și de parteneriate solide în sectorul privat.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!