ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ALEGERI ÎN UTA GAGAUZ-YERI: În regiune sunt în toi dezbaterile electorale pentru scrutinul din 30 aprilie

09:37 | 19.04.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. În UTA Gagauz-Yeri sunt în plină desfăşurare dezbaterile electorale în contextul alegerilor guvernatorului autonomiei şi a doi deputaţi în Adunarea Populară, care vor avea loc pe 30 aprilie, transmite MOLDPRES.

Dezbaterile pot fi urmărite la televiziunea publică din autonomie.

Potrivit Comisiei electorale din regiune, în autonomia găgăuză sunt înregistraţi peste 92 de mii de cetăţeni cu drept de vot. Începând cu 10 aprilie, localnicii pot să se verifice în listele de alegători, conform gagauzinfo.md.

Pentru funcţia de başcan aspiră Nicolai Dudoglo, Grigori Uzun, Mihail Formuzal, Victor Petrov, Dmitri Croitor, Serghei Cernev, Evghenia Guţul şi Serghei Cimpoieş.

De asemenea, Comisia electorală de la Comrat a aprobat modelele mai multor acte electorale pentru scrutinul regional. Pentru campania electorală candidaţii au dreptul să cheltuiască câte 40 de lei per alegător.

La rândul său, Comisia Electorală Centrală a acreditat deja mai mulţi observatori internaționali pentru monitorizarea alegerilor guvernatorului (bașcanului) UTA Găgăuzia și a celor parțiale pentru Adunarea Populară a autonomiei găgăuze din 30 aprilie.

Guvernatorul (başcanul) este persoana oficială supremă a Unităţii Teritorial-Autonome Gagauz-Yeri. Acestuia i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale autonomiei. Alegerile guvernatorului se desfăşoară o dată în patru ani.

img23003114

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!