ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Nou atac rusesc cu drone asupra regiunii Odesa: explozii şi un incendiu

10:03 | 19.04.2023 Categorie: Externe

Kiev, 19 apr. /MOLDPRES/. Drone lansate de forţele ruse au lovit regiunea Odesei (sudul Ucrainei) în noaptea de marţi spre miercuri, provocând un incendiu la o facilitate de infrastructură, a declarat în cursul dimineţii şeful comandamentului militar al regiunii Odesa, Iuri Kruk, relatează Reuters, citată de Agerpres și MOLDPRES.

Autorităţile militare locale au precizat - potrivit AFP - că forţele ruse au utilizat în acest nou atac drone de tip Shahed-136/131, fără să facă victime umane.

"Datorită muncii reuşite a forţelor noastre de apărare, majoritatea dronelor inamice au fost distruse, dar, din păcate, o clădire publică a fost lovită", a indicat miercuri administraţia militară a districtului Odesa într-un comunicat, precizând că nu au fost raportate victime pentru moment.

Serviciile de urgenţă ale statului au fost mobilizate pentru stingerea incendiilor şi limitarea pagubelor, potrivit sursei citate.

"Zece din 12 drone kamikaze 'Shahed-136/13' au fost distruse de către soldaţii brigăzii de rachete antiaeriene din Odesa", a detaliat comandantul forţelor aeriene ale armatei ucrainene, Mikola Oleşciuk.

Dronele Shahed-136 sunt fabricate în Iran şi pot transporta o încărcătură explozivă de 35 până la 50 de kilograme. Ele sunt utilizate cu regularitate de către forţele ruse împotriva Ucrainei.

În cursul nopţii trecute, postul de televiziune local 'Suspilne' a comunicat despre o serie de explozii care s-a auzit la Odesa, în timp ce administraţia militară regională a îndemnat locuitorii să nu filmeze şi nici să nu posteze nimic pe internet legat de atacul în curs de desfăşurare.

Odesa era o destinaţie de vacanţă privilegiată pentru mulţi ucraineni şi ruşi înainte de declanşarea invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie 2022.

De la începutul conflictului, Odesa a fost bombardată de nenumărate ori de către forţele ruse.

În ianuarie, UNESCO a înscris centrul istoric al Odesei pe lista patrimoniului mondial aflat în pericol.

După cum a relatat agenţia de presă Unian, preşedinţia de la Kiev a transmis marţi seara că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât cinci drone kamikaze deasupra regiunii Zaporojie (sud).

Ulterior, unitatea antiaeriană a grupului de armată 'Est' ('Vostok) al forţelor de apărare ucrainene a indicat că, în total, şapte drone au fost interceptate şi doborâte marţi seara deasupra regiunilor Zaporojie şi Dnepropetrovsk - şase Shahed-136/131 şi un Orlan-10 OTR, conform Unian.

"În ultimele 24 de ore, inamicul a lansat patru rachete şi a efectuat 60 de lovituri aeriene" făcând în special răniţi în rândul populaţiei civile, a indicat armata ucraineană, citată de AFP.

img23003116

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!