ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Studenții de la USMF „Nicolae Testemiţanu” ar putea efectua stagii în Franța

12:46 | 19.04.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. Studenții Universității de Stat de Medicină şi Farmacie (USMF) „Nicolae Testemiţanu”, care studiază la programul de licență Asistență medicală generală, ar putea efectua stagii în instituții medicale din Franța, în cadrul programelor de mobilitate Erasmus+. Invitația a fost lansată de către reprezentanții Crucii Roșii franceze în timpul unei vizite de lucru, transmite MOLDPRES.

Delegația a fost reprezentată de Jean-Marc Guffroy, directorul Institutului Regional de Formare Sanitară și Socială Hauts-de-France din Arras, coordonator al Programului Erasmus+, și Marie Noel Mahe, directoare de formare în Asistența medicală la Crucea Roșie franceză.

În timpul discuției, Jean-Marc Guffroy a anunțat că a transmis Comisiei Europene solicitarea de a prelungi Convenția privind mobilitatea academică a personalului didactic, administrativ și a studenților, încheiată cu USMF „Nicolae Testemițanu”, în cadrul Programului Erasmus+. În acest sens, delegația a anunțat despre oportunitatea de stagiere în Franța pentru doi studenți sau masteranzi ai universității, până în luna iulie curent, în programe de master în Nursing. „Crucea Roșie oferă și posibilitatea de formare a competențelor în îngrijiri medicale și în situații de urgență. Comisia Europeană analizează foarte bine rezultatele și, dacă acestea vor fi evidente, anul viitor vom revedea prevederile Convenției și vom mări numărul studenților aflați în mobilitate”, a spus Jean-Marc Guffroy.

De asemenea, partea franceză a lansat o invitație către administrația USMF „Nicolae Testemițanu” de a vizita instituția franceză, prin delegarea a 2-3 persoane, în scopul extinderii colaborării. Rectorul universității Emil Ceban și-a exprimat recunoștința față de partenerii francezi pentru oportunitățile oferite. „Numărul de burse în cadrul programului Erasmus+ este în creștere, grație faptului că R. Moldova se află în proces de preaderare la Uniunea Europeană. La rândul nostru, suntem gata să primim studenți și cadre didactice din Franța la USMF „Nicolae Testemițanu” ”, a afirmat Emil Ceban.

Programul de lucru al delegației franceze a inclus vizitarea subdiviziunilor universitare: Muzeul de anatomie a omului, Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară, Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, Centrul Universitar de Reabilitare Medicală, Complexul Sportiv Universitar și o excursie pe Aleea savanților și medicilor iluștri.

Foto: USMF „Nicolae Testemițanu”

img23003128

img23003128

img23003128

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!