ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Speakerul Igor Grosu salută decizia Parlamentului European prin care cere începerea negocierilor de aderare a R. Moldova

15:26 | 19.04.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. Președintele Legislativului, Igor Grosu, a salutat decizia Parlamentului European de a vota o rezoluție prin care cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE până la sfârșitul anului 2023, comunică MOLDPRES.

“Exprim recunoștință europarlamentarilor care susțin parcursul nostru european. În ultimii ani, noi, moldovenii am demonstrat că merităm să facem parte dintr-o Europă unită și puternică. Totodată, suntem determinați să continuăm cu fermitate agenda noastră de reforme privind democrația și statul de drept, să avansăm pe cele nouă recomandări și să continuăm eforturile de creștere a securității energetice a țării”, a declarat Grosu.

Speakerul a reiterat că “Moldova europeană este unica noastră cale”. „Noi suntem generația care va duce Moldova în Uniunea Europeană și o vom face până în 2030”, a conchis Grosu.

Astăzi Plenul Parlamentului European a votat  o rezoluție, în care cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalului anului 2023, după îndeplinirea celor nouă recomandări enunțate de Comisia Europeană. Anunțul a fost făcut de eurodeputatul Siegfried Mureșan.

El a precizat că Parlamentul European, în rezoluția adoptată, cere ca instituțiile europene să crească ajutorul financiar și tehnic acordat Moldovei în următoarea perioadă, atât pentru implementarea reformelor necesare integrării europene și adoptarea de noi măsuri de sprijin pentru oameni, cât și pentru combaterea dezinformării, manipulării și a celorlalte forme hibride de agresiune din partea Federației Ruse.

“Concret, cerem Comisiei Europene să vireze Republicii Moldova cât mai repede restul fondurilor din asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro adoptată în 2022, precum și sprijinul bugetar de 105 milioane de euro anunțat de Comisia Europeană în noiembrie 2022. De asemenea, așteptăm din partea Comisiei să propună cât mai repede noul pachet de măsuri de sprijin pentru Moldova solicitat de Consiliul European luna trecută. În același timp, noi, Parlamentul European, suntem în curs de aprobare a unei noi asistențe macrofinanciare de 145 de milioane de euro pentru Moldova, pe care Comisia Europeană a propus-o la finalul lui noiembrie. Pentru a crește acordat Moldovei, mai solicităm întărirea Hub-ului de Securitate al Uniunii Europene din Moldova, inclusiv prin creșterea alocărilor financiare pentru acest hub, precum și crearea unui regim de sancțiuni împotriva oligarhilor care, alături de Federația Rusă, vor să destabilizeze Republica Moldova”, a adăugat eurodeputatul.

Mureșan a menționat că eurodeputații își doresc să ajute R. Moldova prin intensificarea relațiilor comerciale cu Uniunea Europeană și deschiderea totală a pieței europene pentru produsele și serviciile moldovenești. “Solicităm liberalizarea totală a comerțului dintre Uniunea Europeană și Moldova și integrarea graduală a Republicii Moldova în Piața Unică a UE. Adoptând aceste măsuri comerciale cât mai repede, ne asigurăm că cetățenii Moldovei vor simți mai repede beneficiile integrării europene, înainte de aderarea propriu-zisă la Uniunea Europeană”, a conchis oficialul.

img23003137

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!