ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova a transmis la Bruxelles primul raport privind progresele înregistrate în procesul de integrare europeană

15:45 | 19.04.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. Republica Moldova a transmis astăzi la Bruxelles primul raport privind progresele înregistrate în procesul de integrare europeană. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, în timpul unei conferințe de presă susținută în comun cu ministrul de Externe al Regatului Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra, la Chișinău, relatează MOLDPRES.

Șeful diplomației moldovenești a menționat că raportul prezintă rezultatele obținute de țara noastră în fiecare domeniu. „Documentul conține o mie de pagini. În realizarea reformelor sunt implicate 33 de grupuri de lucru. Moldova este pregătită pentru lansarea negocierilor privind aderarea la UE. Pe această cale avem inclusiv suportul Olandei, fapt pentru care i-am mulțumit astăzi omologului meu Wopke Hoekstra, cu care am efectuat un schimb de opinii privind eforturile țării noastre pe calea de integrare europeană și faptul cum am avansat în implementarea celor nouă recomandări venite din partea Comisiei Europene. Am înregistrat progrese importante, inclusiv în domeniul justiției, mă refer la dosarul Șor, și revenirea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului. O mare parte din recomandări au fost deja îndeplinite, însă există și altele care sunt de durată”, a spus Nicu Popescu.

Vizita ministrului Afacerilor Externe al Regatului Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra, are loc în contextul deschiderii Ambasadei Olandei la Chișinău. „Deschiderea Ambasadei Țărilor de jos în Republica Moldova va fortifica relațiile bilaterale în domeniile politic, economic și financiar. Apreciem mult programul ambițios al Guvernului și determinarea în parcursul european al țării. Este foarte important să existe un sistem judiciar independent și să fie îmbunătățit climatul de afaceri pentru atragerea investițiilor. Suntem gata să oferim suport financiar pentru a sprijini realizarea reformelor. Sunt convins că viitorul Moldovei este în UE”, a spus Wopke Hoekstra.

Plenul Parlamentului European a votat astăzi o rezoluție, în care cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalului anului curent, după îndeplinirea celor nouă recomandări enunțate de Comisia Europeană.

img23003138

img23003138

img23003138

img23003138

img23003138

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!