ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premiera unui spectacol de Teodor Mazilu va avea loc la Teatrul ”Luceafărul”

17:17 | 19.04.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. La Teatrul ”Luceafărul” va avea loc vineri, 21 aprilie, la ora 18.30, premiera spectacolului ”Mobilă și durere” de Teodor Mazilu în regia lui Constantin Radu Tudosie, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, spectacolul redă cum s-a încheiat o istorie despre doi oameni cu funcții înalte, care erau într-o concurență acerbă, cu râvnă animalică de a avea mai multă putere și avere decât celălalt. Un regizor din România, Constantin Radu Tudosie, a venit la Chișinău și, împreună cu actorii Teatrului Republican ”Luceafărul”, creează un univers teatral, unde personajele se află cu un picior în morala socialistă, iar cu al doilea într-o fiertură lipsită de moralitate.

Acțiunea piesei, apropo, are loc în România, pe la sfârșitul „ceaușismului”. Adică, în vremuri deloc depărtate de cele în care ne aflăm. Este pentru prima dată când acest text se montează în Republica Moldova. Din distribuție fac parte: Sile - Ion Jitari, Paul - Cătălin Lungu, Gore - Radu Canțîr,  Lizica - Maria Anton, Melania - Irina Vacarciuc și Urecheații - Gigi Tabarcea, Ion Liulica.

În aceeași zi, la 18.00, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va oferi publicului spectacolul ”Alegerea Domnului Macabet” de Cosmin Stănilă în regia lui Alexandru Cozub, spectacol realizat în cadrul Proiectului de prevenire a corupției „Democrația prin Teatru”.

Tot vineri, la 18.30, Teatrul Național ”Eugene Ionesco” va prezenta spectacolul ”Gaițele” de Alexandru Kirițescu în regia lui Petru Vutcărău. Piesa ”Gaițele” (sau ”Cuibul de viespi”) este una dintre comediile de valoare ale perioadei interbelice din dramaturgia națională. O comedie tragică în două acte. Autorul atacă o societate în plin proces de descompunere, o societate ce se cramponează de forme vechi ale unei vieţi închistate în prejudecăţi şi tradiţii formale.

Joi, 20 aprilie, la 18.00, la Sala cu Orgă va avea loc un concert aniversar al violoncelistului Ion Josan, la 75 de ani de la naștere. Participă: Svetlana Danilova (pian) și Sasha Danilov (clarinet), Anatol Lapicus - Iurie Mahovici (duet piane) și Anna Strezeva (orgă).

img23003141

img23003141

img23003141

img23003141

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!