ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-au împlinit 100 de ani de la nașterea artistului plastic Ilie Bogdesco

19:30 | 19.04.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 apr. /MOLDPRES/. Astăzi s-au împlinit 100 de ani de la nașterea artistului plastic Ilie Bogdesco, deținător al Ordinului Republicii, informează MOLDPRES.

Potrivit graficianului Alexei Kolîbneak, Ilie Bogdesco a fost un artist plastic extraordinar. „A ilustrat cărţile lui Ion Creangă, Vasile Alecsandri, Alexandr Puşkin, Lev Tolstoi, Ivan Bunin, Anton Cehov ş.a. În 2014, la Biblioteca Națională a fost lansată cartea sa de memorii ”Întoarcerea la origini”. Din carte am aflat cât de dramatică a fost viaţa lui. În 1933 familia sa a fost deportată de către autorităţile sovietice în regiunea Viatka (Kirov) din nordul Rusiei. A fost preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din RSSM, deputat în Sovietul Suprem al RSSM şi URSS”, a remarcat Alexei Kolîbneak.

Ilie Bogdesco s-a născut la 20 aprilie 1923 în satul Butuceni, raionul Rîbniţa. În 1946-1951 a studiat la Facultatea de Grafică a Institutului de Pictură, Sculptură şi Arhitectură din Leningrad. Timp de 47 de ani a activat în R. Moldova, după care s-a stabilit cu traiul la Sankt-Petersburg. Pe parcursul îndelungatei activităţi creatoare a practicat diverse tehnici de lucru, dar cele mai impresionante rezultate le-a obţinut în ciclul de gravuri în metal, în tehnica taidus, tăiate cu dăltiţa pe plăci de cupru. 

În 1963 i s-a conferit titlul onorific ”Artist plastic al poporului din URSS”, iar în 1975 a fost ales membru-corespondent al Academiei de Arte a URSS. Potrivit specialiștilor în materie, Ilie Bogdesco a fost  un mare maestru al gravurii, caligrafiei, picturii murale și al graficii de carte. S-a manifestat cu precădere în domeniul graficii de şevalet şi al graficii de carte, în pictura de şevalet şi monumentală. Dintre cele mai remarcabile lucrări în grafica de carte sunt scenele de gen şi desenele pentru povestirea "Iarmarocul din Sorocineţ" de N. Gogol, marcate prin caracterul umoristic şi plin de viaţă al personajelor (1951), ilustrațiile romantice la poemul "Ţiganii" de A. Puşkin (1956), peisajele lirice şi ilustraţiile pentru romanul "Pădurea rusă" de L. Leonov (1961). A realizat ilustraţii la povestea "Punguţa cu doi bani" de I. Creangă (1962, 1976), la baladele "Mioriţa" (1967) şi "Codreanu" de V. Alecsandri (1969).

Ilustraţiile lui Ilie Bogdesco pentru "Lauda Prostiei" de Erasm din Rotterdam (1975) se remarcă prin acuitatea şi caracterul degajat al generalizărilor satirice. În ilustraţiile pentru "Călătoriile lui Gulliver" de J. Swift (1981) plasticianul se impune ca un iscusit maestru al portretului.

În calitate de profesor, s-a aflat la baza fondării, în 1969, a Liceului republican de arte plastice, actualmente ”Igor Vieru”, a Facultății de Arte Plastice, în 1975, din cadrul Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă”, contribuind și la fondarea Facultății de Arte Plastice, în 1984, din cadrul Institutului de Arte, al cărei profesor a și fost. În 1972, Ilie Bogdesco este ales în funcția de preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din RSSM. În 1966 i-a fost conferit Premiul de Stat al RSSM. Pentru lucrările în domeniul graficii de carte, Ilie Bogdesco a fost distins cu medalii de aur şi de bronz la expoziţiile mondiale ale cărţii din Leipzig (1973) şi Moscova (1975). Diploma de gradul I la Concursurile Unionale de arta cărţii (1962, 1978, 1983) şi Diploma "Ivan Fiodorov" la Concursul XXII unional de arta cărţii din 1980. În 1998 a fost distins cu Ordinul Republicii.

Ilie Bogdesco s-a stins din viață la 30 martie 2010 la Sankt Petersburg.

img23003147

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!