ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ucraina a primit primele sisteme de apărare antiaeriană americane Patriot

18:20 | 19.04.2023 Categorie: Externe

Kiev, 19 apr. /MOLDPRES/. Ucraina a primit primele sisteme de apărare antiaeriană americane Patriot, iar tancuri de luptă uşoare franceze AMX-10 se află deja pe front, au anunţat miercuri autorităţile ucrainene, în contextul în care Kievul pregăteşte o contraofensivă de amploare împotriva forţelor ruse, relatează MOLDPRES cu referire la France Presse și Agerpres.

''Astăzi, frumosul nostru cer ucrainean devine mai sigur întrucât sistemele de apărare antiaeriană Patriot au sosit în Ucraina'', a scris pe Twitter ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov, care a mulţumit Statelor Unite, Germaniei şi Olandei pentru că ''s-au ţinut de cuvânt''.

La jumătatea lunii decembrie, Washingtonul s-a angajat, în timpul vizitei istorice a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în SUA, să-i furnizeze Ucrainei sistemul său de apărare antiaeriană Patriot, într-un moment când Rusia bombarda masiv infrastructurile energetice ucrainene.

Acest sistem va consolida ''de manieră semnificativă'' apărarea ucraineană în faţa atacurilor ruse, sublinia şeful statului ucrainean cu acel prilej. El dădea asigurări că acest echipament va fi utilizat doar în scop ''defensiv'' şi nu pentru a lovi teritoriul rus.

De partea sa, preşedintele rus Vladimir Putin afirma la acea vreme că armata sa deţine ''antidotul'' pentru a contracara acest sistem avansat.

În 20 ianuarie, Olanda a anunţat că îi va furniza Ucrainei ''două lansatoare'' Patriot şi rachetele interceptoare aferente, în cadrul unei ''livrări comune'' cu SUA şi Germania. Berlinul se angajase în 5 ianuarie să livreze unul din aceste sisteme.

Tot miercuri, armata ucraineană a mai anunţat că a desfăşurat tancuri uşoare de luptă franceze AMX-10, utilizate în special pentru ''misiuni de recunoaştere'', fără a preciza numărul lor.

SUA se află în fruntea unei campanii internaţionale de ajutor pentru Ucraina, după ce a format rapid o coaliţie de zeci de ţări pentru a sprijini Kievul după declanşarea invaziei ruse în februarie 2022.

img23003149

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!