Uniunea Europeană va susţine turismul verde în regiunea dunăreană Cahul-Reni-Galați
08:31 | 20.04.2023 Categorie: Regiuni
Chişinău, 20 apr. /MOLDPRES/. Un cluster pentru promovarea și dezvoltarea turismului verde în regiunea dunăreană Cahul-Reni-Galați va fi creat în cadrul unui proiect transfrontalier. Prima ședință de constituire a clusterului a avut loc la Cahul, transmite MOLDPRES.
Crearea clusterului are ca scop consolidarea capacităților furnizorilor de servicii turistice, a autorităților locale și regionale din Cahul (R. Moldova), Reni (Ucraina), Galați (România), precum și dezvoltarea turismului transfrontalier și verde, prin promovarea cooperării și a schimbului de bune practici. Clusterul va promova potențialul turistic al regiunii, inclusiv turismul verde; va organiza evenimente de promovare a furnizorilor de servicii turistice care sunt parte a clusterului; va elabora materiale promoționale și va dezvolta rute turistice suplimentare în regiunea dunăreană a bazinului Mării Negre.
Totodată, clusterul va contribui la promovarea cooperării cu structuri turistice din alte regiuni și țări, la atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea turismului transfrontalier, la creșterea schimbului de informații și bune practici între membrii săi, la extinderea geografică a clusterului prin atragerea de noi membri, la organizarea de traininguri pentru îmbunătățirea abilităților furnizorilor de servicii turistice, precum și la dezvoltarea politicilor regionale privind dezvoltarea turismului transfrontalier și verde.
„Vor fi organizate și două festivaluri în perioada mai – iunie 2023 și realizate podcast-uri privind turismul verde în regiune. A fost elaborat un studiu privind buna vecinătate de-a lungul sectorului dunărean, dar și creat site-ul proiectului. Va fi realizat un film despre potențialul turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre”, potrivit proiectului.
Proiectul transfrontalier „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre (raionul Cahul, Republica Moldova; comunitatea teritorială Reni, Ucraina și județul Galați, România)”, BSB-817, este implementat de către IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Consiliul raional Cahul, Comitetul Executiv al Consiliului Local al oraşului Reni și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (România). Proiectul este parte a Programului Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020 și este cofinanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și de către țările participante: Armenia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Turcia și Ucraina.
Foto: IDIS Viitorul