ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 200 de medici au participat la o conferință consacrată managementului deșeurilor medicale

10:02 | 20.04.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 20 apr. /MOLDPRES/. Peste 200 de specialiști în diverse domenii medicale – medici epidemiologi, medici de familie, specialiști din domeniul sănătății publice, studenți și medici rezidenți au participat la conferința științifică națională „Managementul deșeurilor rezultate din activități medicale”, la care au fost prezentate rezultatele finale ale proiectului de cercetare „Studiu privind procesul de gestionare a deșeurilor rezultate din activități medicale în Republica Moldova”, comunică MOLDPRES. 

În cadrul lucrărilor conferinței, au fost puse în discuție subiecte precum cadrul normativ regulatoriu privind gestionarea deșeurilor medicale în Republica Moldova; metodele de reciclare, practicile actuale de gestionare a deșeurilor rezultate din activități medicale în instituțiile publice și private de profil, condițiile de colectare, depozitare, transportare și tratare a deșeurilor rezultate din activități medicale. 

Specialiștii au subliniat faptul că deșeurile generate în cursul activităților de diagnostic, supraveghere, tratament și recuperare medicală, inclusiv din activitatea de cercetare medicală și producere, testare, depozitare și distribuție a medicamentelor, dar și a produselor biologice, reprezintă un risc iminent pentru sănătatea umană și pentru mediul ambiant. Atunci când acestea nu sunt gestionate în spiritul comunitar și sunt eliminate împreună cu deșeurile menajere, sporesc foarte mult riscul de transmitere a bolilor contagioase. 

Totodată, în cadrul evenimentului mai mulți specialiști din teritoriu și-au împărtășit experiența și practicile proprii în gestionarea deșeurilor rezultate din activitatea medicală. 

Evenimentul a fost organizat de către Disciplina de epidemiologie și cea de igienă din cadrul Departamentului Medicină Preventivă al USMF „Nicolae Testemițanu”, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova și Societatea Igieniștilor din Republica Moldova, sub egida Ministerului Sănătăţii și cu susținerea financiară a Fundației Soros Moldova.

Foto: USMF „Nicolae Testemițanu”

img23003162

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!