ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Astăzi este marcată Ziua limbii chineze

14:59 | 20.04.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 apr. /MOLDPRES/. Pe 20 aprilie, în lume este marcată Ziua limbii chineze, eveniment ce are drept scop să sublinieze contribuţia limbii chineze, a literaturii şi a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile se referă la promovarea multilingvismului, diversitatea culturală şi utilizarea egală a celor şase limbi oficiale ale ONU, printre care şi cea chineză, transmite MOLDPRES.

Ziua limbii chineze este marcată în fiecare an, în perioada Guyu ("Ploile cerealelor"), a şasea dintre cele 24 de perioade solare create din timpuri străvechi pentru ghidarea activităţilor agricole, care corespunde datei de 20 aprilie în calendarul gregorian. Această zi aduce şi un omagiu personajului mitologic chinez Cangjie, care a inventat caracterele chinezeşti. Se spune că ar fi fost istoricul oficial al Împăratului Galben, potrivit www.un.org.

Ziua Limbii Chineze din acest an va fi organizată sub tema "Înțelepciunea chineză pentru o lume verde" pentru a oferi înţelepciune şi soluţii pentru o dezvoltare ecologică şi durabilă.

Limba chineză a fost recunoscută ca limbă oficială a Naţiunilor Unite în 1946. Cu toate acestea, în primii ani, chineza nu a cunoscut o frecvenţă sporită în activitatea ONU. Situaţia a fost îmbunătăţită după restabilirea drepturilor legale ale Republicii Populare Chineze în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite în anul 1971. În 1973, Adunarea Generală a inclus limba chineză ca limbă de lucru, măsura fiind adoptată şi de Consiliul de Securitate, în anul 1974.

Foto simbol

img23003177

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!