ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Astăzi este ziua tăcerii, înaintea alegerilor de duminică din UTA Gagauz-Yeri

07:37 | 29.04.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 29 apr. /MOLDPRES/. Astăzi este ziua tăcerii în autonomia găgăuză, înainte de alegerile guvernatorului (bașcanului) și alegerile parțiale în Adunarea Populară a UTA Găgăuzia, din 30 aprilie. Potrivit Codului electoral, azi și mâine agitația electorală este strict interzisă, transmite MOLDPRES.

Comisia Electorală Centrală atenționează că în aceste două zile nu se permite desfășurarea/reflectarea activităților/materialelor cu tentă electorală şi nici apariția candidaților în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice.

De asemenea, concurenții electorali nu pot efectua virări în și din contul cu mențiunea "Fond electoral".

Continuarea agitației electorale de către mass-media, concurenți electorali şi cetățeni constituie contravenție administrativă şi se sancționează cu amendă de la 750 la 1 500 de lei, aplicată persoanelor fizice, ori cu amendă de la 1 750 la 2 500 lei, aplicată persoanei cu funcție de răspundere sau concurentului electoral.

Potrivit CEC din regiune, în autonomia găgăuză sunt înregistraţi peste 92 de mii de cetăţeni cu drept de vot.

Pentru funcţia de başcan aspiră opt candidaţi.

La rândul său, Comisia Electorală Centrală a acreditat peste 70 de observatori internaționali pentru monitorizarea alegerilor guvernatorului (bașcanului) UTA Găgăuzia și a alegerilor parțiale pentru Adunarea Populară a autonomiei găgăuze din 30 aprilie.

Guvernatorul (başcanul) este persoana oficială supremă a Unităţii Teritorial-Autonome Gagauz-Yeri. Acestuia i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale autonomiei. Alegerile guvernatorului se desfăşoară o dată în patru ani.

img23003422

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!