ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poeta Călina Trifan a fost omagiată la Muzeul Național al Literaturii Române

18:35 | 03.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 mai /MOLDPRES/. Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Moldova, a organizat astăzi o seară de poezie cu genericul ”Călina Trifan – „O dublă în plus”, la 70 de ani de la nașterea poetei. Evenimentul a inclus lecturi din poezia Călinei Trifan și a invitaților ei, relatează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, poeta Călina Trifan a afirmat că a acceptat această lansare a cărții apărute recent ”O dublă în plus” la generoasa solicitudine a Muzeului Național al Literaturii Române. ”Mi-am invitat prietenii să recite și ei din creația lor: pe poeții Vasile Romanciuc, Grigore Chiper, Leo Bordeianu ș.a. Invitații mei sunt poeți, dar și au scris despre cărțile mele. Pentru mine poezia este supraviețuire și viața nu e întotdeauna poezie, dar poezia este viață”, a mai spus Călina Trifan.

La rândul său, criticul literar Aliona Grati a menționat că, de fapt, Călina Trifan este una dintre poetele ei preferate din acest spațiu. ”Întotdeauna m-a încântat felul ei de a comprima emoția și de a o transforma, pe de o parte, în meditație pe marginea unor probleme existențiale și, pe de altă parte, în lirism emoționant. Specificul poeziei Călinei Trifan este anume pastila, comprimantul. Poeziile ei, de regulă, nu sunt extinse – sunt mici și seamănă foarte mult cu formele japoneze de poezie, nu neapărat prin calculul amănunțit al numărului de silabe, dar există o rigoare clasică în aceste poezii. Poeziile ei, de regulă, sunt în vers alb, dar au o dinamică interioară și un ritm poetic susținut în mod clasic”, a constatat Aliona Grati.

Potrivit directorului instituției gazdă, scriitoarea Maria Șleahtițchi, Călina Trifan a fost secretarul științific al Muzeului Național al Literaturii Române ceva ani în urmă. ”Este bucuria noastră s-o putem felicita cu prilejul împlinirii unei vârste frumoase, a maturității poetice, cum considerăm noi, dar dincolo de funcțiile pe care le-a avut în această instituție, Călina Trifan este o poetă de mare rafinament. Este o poetă cu o poetică aparte, o poezie duioasă, dar cu atâtea imagini neașteptate”, a remarcat Maria Șleahtițchi. În context, scriitorul Vasile Romanciuc a afirmat că este un vechi cititor al poeziei Călinei Trifan. ”I-am citit toate cărțile. Este una dintre poetele noastre de valoare, are o poezie de o sensibilitate aparte și cred că pana, pixul sau condeiul ei este conectat direct la inimă, iar textele Călinei sunt un fel de amprente ale ei”, a precizat Vasile Romanciuc.

Poeta și eseista Călina Trifan s-a născut pe 30 aprilie 1953, în satul Slobozia Mare, Vulcănești (azi Cahul). A absolvit Facultatea de Biblioteconomie și Bibliografie a Universității de Stat din Moldova (1976). În 1971 a publicat primele sale versuri în ziarul raional, iar în 1984 se produce debutul editorial, în volumul colectiv „Dintre sute de catarge”. A editat volumele ”Adagio”, 1989; ”Soliloc”, 1992; ”Descărcare în egretă”, 1999; ”Canonul tăcerii”, 2000; ”Pe banchizele din cer”, 2004; ”Aleea Clasicilor”, 2009; ”Femeile iubesc cum respiră”, 2011; 2016; ”Semne particulare: Haute couture” (1984-2014), 2014; ”Memorări necesare: O viaţă în dialog”, 2015; ”Arta războiului sau pauză de respirație”, 2018; ”Zona de respirație”, 2020 și ”O dublă în plus”, 2023.

img23003539

img23003539

img23003539

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!