ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un concurs național de arte plastice dedicat drepturilor copiilor a avut loc la Chișinău

08:02 | 12.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 mai. /MOLDPRES/. Cea de-a IV-a ediție a concursului național de arte plastice, cu genericul ”Casa mea e și casa ta: împreună în siguranță” și-a desemnat ieri laureații. Acesta a fost organizat de Institutul Național al Justiției și Școala de arte plastice „Alexei Șciusev”, în parteneriat cu proiectul Consiliului Europei „Consolidarea protecției drepturilor omului ale refugiaților și migranților din Republica Moldova” și Centrul de Drept al Avocaților, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, la concurs au fost prezentate 192 de lucrări ale tinerilor, cu vârsta cuprinsă între 11 și 21 de ani din școlile generale, gimnazii, licee, școlile de arte, centrele de excelență și colegiile de arte din toată țara.

În cadrul manifestării, Ecaterina Popa, directorul interimar al Institutului Național al Justiție, i-a felicitat pe participanți și i-a încurajat să rămână la fel de entuziaști în promovarea și protejarea drepturilor copiilor. ”Prin acest concurs, ne-am propus să atragem atenția asupra situației refugiaților și să promovăm o cultură a toleranței, a siguranței și a respectului reciproc în rândul copiilor și al tinerilor, să dezvoltăm empatia și să oferim o imagine mai clară a nevoilor migranților. Suntem mândri să vă spunem că munca voastră a depășit cu mult așteptările noastre. Creațiile sunt pline de culoare, de emoție și de forță creativă, fiecare lucrare fiind o expresie unică a viziunii voastre asupra tematicii abordate”, a subliniat Ecaterina Popa.

La rândul său, șefa ad interim al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Giulia Re, a menționat că statisticile recente arată că, în prezent, în Moldova sunt găzduiți peste 100 de mii de refugiați, dintre care 47 de mii sunt minori din Ucraina. ”Toți acești oameni au nevoie de hrană, adăpost, acces la servicii medicale primare și de urgență, școli, grădinițe și multe altele. Numărul de copii înscriși în concurs vorbește despre bunătatea, grija și dorința lor de a-i ajuta pe cei aflați la nevoie. Acești tineri artiști au demonstrat o bună înțelegere a drepturilor, precum și a nevoilor de siguranță ale refugiaților și migranților”, a constatat Giulia Re.

La evaluarea creațiilor plastice, juriul format din reprezentanți ai Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, ai Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, ai Institutului Naţional al Justiţiei și ai Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, au ținut cont de realizarea lucrării conform genericului concursului, originalitatea ideii, creativitate și aplicare a tehnicilor artistice, fiind desemnați câștigători pentru trei categorii de vârstă: 11-14 ani, 15-17 ani și 18-21 de ani.

Concursul republican de arte plastice cu genericul „Casa mea e și casa ta: împreună în siguranță” s-a desfășurat în perioada februarie-mai 2023. Acțiunea se înscrie în șirul activităților realizate în baza Acordului de colaborare semnat de Institutul Național al Justiției și Școala de arte plastice „Alexei Șciusev”. Astfel, în cadrul parteneriatului stabilit, au fost organizate mai multe expoziții de desene și trei ediții ale concursului republican de arte plastice: „Justiție – eu te văd așa” (2017), „Drepturile copiilor” (2021) și „Generația Egalității” (2022).

img23003764

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!