ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Imnul Dezvoltării Durabile „Planeta albastră” de compozitorul Constantin Rusnac va fi interpretat la Geneva

15:43 | 13.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 mai /MOLDPRES/. La ceremonia de închidere a Anului Internațional al Cercetărilor Fundamentale, care va avea loc pe 15 decembrie, va răsuna Imnul Dezvoltării Durabile „Planeta albastră” de compozitorul Constantin Rusnac. Decizia a fost luată la întrunirea membrilor Consiliului Științific Internațional (ISC – International Science Council) cu participarea reprezentanților organizațiilor internaționale cu tangențe la domeniile de cercetare și dezvoltare, care și-a desfășurat lucrările în perioada 12-14 mai la Paris, informează MOLDPRES.

În cadrul forumului, academicianul Ion Tighineanu, președinte interimar al AȘM și membru al ISC, și dr. Tudor Braniște, șef al Secției Management Academic și Relații Externe, au purtat discuții cu prof. Michel Spiro, președinte al Uniunii Internaționale de Fizică Teoretică și Aplicată, și dr. Luc Allemand, Secretar General al Agendei Anului Internațional al Științelor Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă. Subiectul acestui dialog s-a referit la pregătirea evenimentului de închidere oficială a Anului Internațional al Cercetărilor Fundamentale care va avea loc la Organizația Europeană de Cercetări Nucleare (CERN) din Geneva pe 15 decembrie 2023. În urma schimbului de opinii, a fost susținută inițiativa de a interpreta Imnul Dezvoltării Durabile „Planeta albastră” al compozitorului Constantin Rusnac, Doctor Honoris Causa al AȘM, la ceremonia din Geneva. Înregistrarea lucrării a fost realizată de Orchestra Simfonică Națională a Companiei „Teleradio-Moldova”, sub bagheta prim-dirijorului și directorului artistic Gheorghe Mustea, membru titular al AȘM.

Solicitat de agenție, președintele interimar al AȘM, Ion Tighineanu a menționat că imnul „Planeta albastră” a fost lansat la Academia de Științe a Moldovei în cadrul Conferinței Internaționale cu genericul „Științele Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă și Pace”, dedicată Anului Internațional al Științelor Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă, care a avut loc la AȘM pe 28 septembrie 2022. La desfășurarea cu succes a Conferinței au contribuit personalități notorii din Franța, Marea Britanie, R. Moldova, România, SUA ș.a.

”La Sesiunea a 76-a a Adunării Generale a Națiunilor Unite din decembrie 2021 s-a decis de a marca Anul Internațional al Științelor Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă, care a fost lansat la 8 iulie 2022 la UNESCO, iar ceremonia de închidere a Anului va avea loc la Organizația Europeană de Cercetări Nucleare (CERN) din Geneva pe 15 decembrie curent. Dezvoltarea științelor fundamentale este crucială pentru ca omenirea să facă față provocărilor tot mai stringente ale secolului XXI”, a subliniat academicianul Ion Tighineanu.

Compozitorii Gheorghe Mustea, membru titular al AȘM, și Constantin Rusnac, Doctor Honoris Causa al AȘM, secretar general al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO, au fost aleși recent în calitate de membri ai Academiei Europene pentru Științe și Arte.

img23003821

img23003821

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!