ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale

16:17 | 13.05.2023 Categorie: Comunicate

Delegația Comisiei Electorale Centrale participă la observarea alegerilor din Republica Albania

Chişinău, 13 mai /MOLDPRES/. Delegația Comisiei Electorale Centrale (CEC) și a Centrului de instruire continuă în domeniul electoral (CICDE) participă la observarea alegerilor locale generale din Republica Albania, care vor avea loc mâine, 14 mai 2023. Din cadrul delegației CEC fac parte președinta instituției, Angelica Caraman și secretarul Alexandr Berlinschii.

Conform programului, reprezentanții CEC Moldova au participat astăzi la o întrevedere cu Președintele Comisiei Electorale Centrale din Albania, Ilirjan Celibashi. În cadrul acesteia au fost prezentate particularitățile organizării alegerilor locale generale și au fost abordate aspecte ce țin de utilizarea tehnologiilor informaționale în domeniul electoral și organizarea zilei alegerilor. Ulterior, delegația CEC Moldova urmează să observe procesul de pregătire a alegerilor și transmiterea materialelor electorale în cadrul consiliilor electorale de circumscripție din localitatea Durres.

Pe parcursul zilei de mâine, reprezentanții Comisiei vor observa deschiderea zilei votării, procesul de vot și numărarea voturilor în secțiile de votare din localitățile Elbasan și Tirana, precum și totalizarea rezultatelor votării. Totodată, delegația CEC va participa la briefingul organizat de CEC Albania privind rezultatele preliminare ale alegerilor.

Inovația acestui scrutin constă în pilotarea, în peste 1000 de secții, a procedurii de votare și numărare a voturilor cu utilizarea echipamentului electronic.

Menționăm, că în cadrul programului de observare participă în total 20 de experți electorali din cadrul autorităților electorale din: Statele Unite ale Americii, Republica Moldova, Republica Kirghiză, Georgia, Bosnia și Herțegovina, Estonia și Kosovo.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!