ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul Internațional de Poezie ”Grigore Vieru” a ajuns la ediția a XV-a

10:15 | 15.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 mai /MOLDPRES/. În perioada 16-19 mai, la Iași, Chișinău şi Cahul, va avea loc ediția a XV-a a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru”, relatează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, la Iași, în zilele de 16-17 mai, se vor desfășura mai multe evenimente: spectacolul „Scrisoare din Basarabia” în memoria poetului Grigore Vieru, cu participarea actriței Daniela Nane, a cântărețului, compozitorului Nicu Alifantis și formației Fragile Band; Conferința „Grigore Vieru, poet și tribun al spațiului românesc”, susținută de poeții Ștefan Mitroi și Gheorghe Mihai Bârlea; Colocviul „Receptarea operei lui Grigore Vieru și a scriitorilor basarabeni în spațiul românesc”; lansări de carte.

La Chișinău, Festivalul va fi deschis pe 18 mai, ora 10.00, cu un recital poetic și depunere de flori la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare şi Sfânt”. Programul va continua la ora 11.30, în Sala Mică a Academiei de Științe, unde va avea loc Conferința științifică „Grigore Vieru: duminica cuvintelor românești” susținută de criticii și istoricii literari, academicienii Mihai Cimpoi și Theodor Codreanu.

Prima zi se va încheia la ora 18.00, în Sala „Clasa Viitorului” a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, cu Gala Premiilor Festivalului şi un spectacol omagial cu participarea sopranei Claudia Caia de la Opera Națională București, actorului Nicolae Darie, Artist al Poporului, lui Nicolae Gribincea și a Ansamblului etnofolcloric „Plăieșii”, interpretului Oleg Spînu, participant la „Românii au talent”, a unor formații artistice consacrate de elevi și studenți.

Pe 19 mai, Festivalul se va desfășura la Cahul. La ora 11.00, în Sala Mare a Palatului de Cultură „Nicolae Botgros”, va avea loc spectacolul muzical poetic „Requiem pentru Grigore Vieru” cu participarea elevilor, studenților, cenaclurilor literare și formațiilor artistice din raion și din Brăila, România. 

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural-Științific „Grigore Vieru” Chișinău, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Direcția cultură a Primăriei Chişinău, Primăria Iași, Asociația Culturală „Feedback” Iaşi, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Academia de Științe a Moldovei, Direcția învățământ Cahul, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Ateneul Național din Iași, Consiliul Raional Cahul și alte instituții.

img23003843

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!