ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În satul Văleni s-a desfășurat Festivalul Național Folcloric „Dulce floare de salcâm’’

07:53 | 16.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), Primăria satului Văleni şi Secția Cultură Cahul au organizat duminică Festivalul Național Folcloric „Dulce floare de salcâm’’, ediția a X-a, în satul Văleni, raionul Cahul, informează MOLPRES.

În deschiderea evenimentului, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu a evidențiat contribuția localităților din sudul Republicii Moldova la promovarea tradițiilor. La rândul său, directorul adjunct al CNCPPCI, Grigore Oxente a urat Festivalului, ajuns la a X-a ediție, dăinuire în timp, iar Silvia Știrbeț, Primarul satului Văleni, a salutat prezența oaspeților și susținătorilor Festivalului.

Potrivit organizatorilor, 13 formații folclorice de amatori din R. Moldova și România au încântat publicul spectator cu un program folcloric de primăvară-vară. CNCPPCI a oferit patru diplome şi premii bănești formațiilor cu cel mai original și reprezentativ repertoriu.

Oaspeții au vizitat expozițiile pensiunilor, caselor rurale și ale meșterilor populari din satul Văleni și satele învecinate, au putut procura din produsele culinare locale. Ansamblul „Nunta sovejană”, din comuna Soveja, România, condus de profesoara Florica Macarie și profesorul Constantin Macarie, a prezentat o suită de dansuri tradiționale vrâncene.

Festivalul s-a încheiat cu un recital al interpretei de muzică populară Ioana Căpraru și cu o horă de sărbătoare de la sud. Moderatoarea evenimentului a fost interpreta de folclor și realizatoarea de emisiuni radio Veta Ghimpu-Munteanu.

img23003876

img23003876

img23003876

img23003876

img23003876

img23003876

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!