ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Summitul CoE creează Registrul daunelor pentru Ucraina, primul pas către un mecanism de despăgubire a victimelor războiului

16:55 | 17.05.2023 Categorie: Externe

Reykjavik, 17 mai /MOLDPRES/. SUA, Japonia, Canada şi aproape toate ţările europene din Consiliul Europei au semnat miercuri un registru de daune provocate de invazia rusă în Ucraina, ceea ce deschide calea cererilor de reparaţii şi de urmăriri penale la adresa Moscovei, a anunţat Consiliul Europei, reunit la nivelul şefilor de stat în Islanda, comunică AFP, citată de Agerpres și MOLDPRES.

Anunţat marţi cu ocazia celui de-al patrulea summit al organizaţiei paneuropene, desfăşurat la Reykjavik, acest registru se doreşte a fi un prim pas în vederea cererilor de reparaţii adresate Moscovei pentru miile de victime şi distrugerile de miliarde de euro.

Până miercuri dimineaţă, "avem circa 40 de state membre care au semnat şi toate ţările din G7 de pe trei continente", a declarat secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, în a doua zi a summitului.

"Vrem o justiţie centrată pe victime", a declarat lidera acestui organism, cunoscut mai ales pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), salutând un "prim pas necesar şi urgent".

Iniţiativa, promovată de preşedinţia islandeză a organizaţiei, urmăreşte să arate că dosarul "justiţiei pentru Ucraina" avansează, în timp ce perspectiva unui posibil tribunal special pentru crimele de război comise în cursul invaziei rămâne îndepărtată.

Uniunea Europeană a semnat de asemenea registrul, în plus faţă de majoritatea membrilor săi, inclusiv România. O ţară membră a UE, Bulgaria, precum şi Elveţia şi Andorra sunt pe cale de a-şi finaliza procedurile interne pentru a semna la rândul lor acest document, potrivit Consiliului Europei.

"Nu va exista o pace fiabilă fără justiţie", a declarat marţi seara prin videoconferinţă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în deschiderea summitului.

Ucraina face parte din Consiliul Europei, care a exclus Rusia din componenţa sa în martie 2022 după declanşarea invaziei de către preşedintele rus Vladimir Putin.

Kievul a salutat crearea acestui registru, instrument ce va avea sediul la Haga, ca şi Curtea Penală Internaţională (CPI).

Aceasta din urmă, creată iniţial pentru trei ani, urmează să primească sesizările victimelor şi să strângă toate dovezile despre daunele umane şi materiale.

"Registrul deschide calea pentru un vast mecanism internaţional de despăgubire pentru victimele agresiunii ruse", a anunţat Consiliul Europei într-un comunicat.

img23003955

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!