ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Noi atacuri aeriene au lovit Kievul

09:01 | 18.05.2023 Categorie: Externe

Kiev, 18 mai. /MOLDPRES/. Noi atacuri aeriene au lovit Kievul şi mai multe regiuni din Ucraina joi în zori, într-un moment în care un emisar chinez se află în capitala ucraineană pentru a încerca să obţină o "reglementare politică" a conflictului, relatează France Presse, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

"O serie de atacuri aeriene asupra Kievului - fără precedent prin puterea, intensitatea şi varietatea lor - continuă. Acesta este al nouălea atac aerian consecutiv asupra capitalei de la începutul lunii mai", a indicat administrația civilă şi militară a Kievului într-un comunicat.

Potrivit acesteia, rachete de croazieră au fost lansate de bombardiere strategice ruse dinspre regiunea Mării Caspice, iar drone de recunoaştere au survolat apoi capitala. "Toate ţintele inamice din spaţiul aerian al Kievului au fost detectate şi distruse", au precizat autorităţile.

Un incendiu s-a declanşat într-un garaj din cartierul Darniţa în urma căderii unor fragmente de rachetă, fără să facă victime, a indicat pe Telegram primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, citat de Reuters.

Şeful administraţiei militare a Kievului, Serhii Popko, a declarat pe Telegram că un incendiu a izbucnit în spaţii nerezidenţiale în cartierul Desnianski, pe malul stâng al fluviului Nipru, care taie capitala ucraineană în două. El nu a oferit informaţii despre eventuale victime.

În schimb, o persoană a fost ucisă şi alte două rănite în portul Odesa, de la Marea Neagră, în cursul unui atac asupra unui obiectiv industrial, conform administraţiei militare regionale.

Armata a raportat de asemenea atacuri cu "rachete de croazieră" în regiunea Vinniţa, în centrul ţării, iar media locale au semnalat explozii la Hmelniţki, la 100 de kilometri mai la vest.

Aceste noi atacuri au loc în timp ce la Kiev se află un înalt responsabil chinez, Li Hui, reprezentant special pentru afaceri eurasiatice şi fost ambasador la Moscova, pentru a discuta - potrivit Beijingului - despre "reglementarea politică" a conflictului.

Li Hui s-a întâlnit miercuri cu şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, care "'i-a explicat în detaliu principiile de restabilire a unei păci durabile şi juste bazate pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei", după cum a precizat Ministerul de Externe ucrainean.

Kuleba "a subliniat că Ucraina nu va accepta nicio propunere care ar implica pierderea de teritorii sau o îngheţare a conflictului", menţionează MAE ucrainean.

Autorităţile de la Kiev se tem că vor fi împinse, în cele din urmă, să accepte un compromis cu Moscova şi cer returnarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea, anexată în 2014.

Turneul european al emisarului chinez prevede escale în Polonia, Franţa, Germania şi Rusia.

Foto: telegram

img23003971

img23003971

img23003971

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!