ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Muzeul de Istorie din Bălţi a fost reabilitat cu ajutorul statului

12:29 | 18.05.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Muzeul de Istorie și Etnografie din municipiul Bălți s-a schimbat la față, devenind mai eficient din punct de vedere energetic și mai atractiv grație unui proiect finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL) și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, transmite MOLDPRES.

Lucrările de reabilitare a edificiului au fost executate în perioada august 2022 – aprilie 2023, iar ieri a avut loc recepția la terminarea lucrărilor de renovare și modernizare a instituției muzeale. „Am finalizat primul proiect de reabilitare și modernizare a unui muzeu din nordul Republicii Moldova, finanțat din surse financiare naționale. În prezent, implementăm un proiect similar și la Muzeul de Istorie și Etnografie ”Nicolae Bulat” din municipiul Soroca. Susținem cultura și turismul, pentru că aceste valori ne caracterizează într-o măsură foarte mare”, a menționat directorul ADR Nord, Maria Prisacari.

Muzeul de Istorie și Etnografie din municipiul Bălți a fost renovat și modernizat în urma realizării unui șir de măsuri investiționale. Astfel, au fost termoizolați pereți exteriori, au fost schimbate ferestre și uși, a fost montat un nou sistem de scurgere a apei de pe acoperiș, precum şi o scară metalică pentru situații de urgență, a fost termoizolat planșeul edificiului şi reparate praguri etc. De asemenea, a fost schimbat parțial sistemul de încălzire, instalându-se radiatoare noi, au fost instalate sisteme de ventilare și  cablajul electric, fiind montate corpuri de iluminat LED, panouri electrice și elemente automate de prevenire a incendiilor. Totodată, proiectul mai prevede achiziționarea echipamentelor în vederea dotării muzeului.

Pentru implementarea acestui proiect, din FNDRL au fost alocați 6,2 mln de lei (310 mii de euro), dintre care 2,7 mln de lei – pentru lucrările de construcție și 3,5 mln de lei – pentru echipamentele achiziționate. Contribuția Primăriei municipiului Bălți constituie 623.525 lei, această sumă reprezentând 10 la sută din suma alocată din FNDRL. 

Proiectul „Reabilitarea, modernizarea și dotarea Muzeului de Istorie și Etnografie din mun. Bălți” a fost depus de Primăria municipiului Bălți în cadrul Apelului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada 2021-2023.

Foto: ADR Nord

img23003983

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!