ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul Internațional de Poezie ”Grigore Vieru” a ajuns la ediția a XV-a

13:14 | 18.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Cea de-a XV-a ediție a Festivalului internațional de poezie ”Grigore Vieru”, care se desfășoară în perioada 16-19 mai la Iași, Chișinău și Cahul, a fost inaugurată astăzi în capitală cu depunere de flori şi un recital poetic la bustul regretatului poet de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Festivalul a avut loc la Iași, pe 18 mai – la Chișinău și pe 19 mai se va încheia la Cahul, relatează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, academicianul Mihai Cimpoi a menționat că receptarea lui Grigore Vieru în postumitate, este foarte fastă, dată fiind actualitatea lui permanentă – el a abordat marile teme umane – copilăria, maternitatea, iubirea, sacralitatea și pacea. ”Grigore Vieru este un mare poet al păcii. Acest lucru a fost subliniat și în prima parte a festivalului la Iași. Și nu întâmplător, cu mulți ani în urmă, Academia Română l-a propus la Premiul Nobel pentru pace. Aici și la Iași avem o participare internațională. Avem invitați de la Viena, Roma și Chile. Este un festival cu adevărat internațional. La AȘM vom lansa trei cărți noi despre Grigore Vieru, semnate de Vasile Fluturel, Ion Hadârcă și Tudor Nedelcea”, a subliniat academicianul Mihai Cimpoi.  

În context, criticul literar român Teodor Codreanu a afirmat că în cele șase cărți pe care le-a scris despre Basarabia și le-a editat până acum, aproape că nu există volum în care să nu fi amintit și de Grigore Vieru. ”Grigore Vieru este axa deontologică și culturală a întregii culturi românești din Basarabia. Grigore Vieru devine o emblemă eternă, cât va fi și poporul român pentru a avea încredere în viitor”, a constatat Teodor Codreanu.

La rândul său,  scriitorul ieșean Daniel Corbu a spus că imediat după plecarea lui Grigore Vieru la poporul stelelor, în primăvara anului 2009, a lansat cartea ”Taina care mă apără” a lui Grigore Vieru la Sala cu Oră. ”Atunci,  Filomena Corbu, a venit cu ideea de a face un duplex cultural, un pod cultural peste Prut, două zile – la Chișinău, două zile – la Iași. Am pornit acest festival. Suntem la a XV-a ediție și la 15 ani de la plecarea lui Grigore Vieru, festivalul însemnând o prietenie care se duce până la capăt, adică până dincolo de moarte, însemnând nimbul celest, nimbul de lumină, al iubirii față de poet, însemnând păstrarea în actualitate a poetului tribun Grigore Vieru, una din marile valori ale României și a românilor de pretutindeni”, a remarcat Daniel Corbu.

Prima zi se va încheia la ora 18.00, în Sala „Clasa Viitorului” a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, cu Gala Premiilor Festivalului şi un spectacol omagial cu participarea sopranei Claudia Caia de la Opera Națională București, actorului Nicolae Darie, Artist al Poporului, lui Nicolae Gribincea și a Ansamblului etnofolcloric „Plăieșii”, interpretului Oleg Spînu, participant la „Românii au talent”, a unor formații artistice consacrate de elevi și studenți. Pe 19 mai, Festivalul se va desfășura la Cahul. La ora 11.00, în Sala Mare a Palatului de Cultură „Nicolae Botgros” va avea loc spectacolul muzical poetic „Requiem pentru Grigore Vieru” cu participarea elevilor, studenților, cenaclurilor literare și formațiilor artistice din raion și din Brăila, România. 

Prima ediție a Festivalului internațional de poezie ”Grigore Vieru” a avut loc în 2009.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, raionul Briceni. El este autorul volumelor de versuri ”Alarma”, ”Muzicuțe”, ”Mama”, ”Numele tău”, ”Aproape”, ”Un verde ne vede”, ”Taina care mă apără”, ”Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este și autorul ”Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în limbile engleză, rusă, germană, italiană, bulgară ș.a. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii - Diploma de Onoare ”H. Ch. Andersen”. În 1996 a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar în 1993 - membru corespondent al acesteia. S-a stins din viață la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. În prezent, mai multe școli din R. Moldova, un bulevard din capitală și o stradă la Iași îi poartă numele.

img23003989

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!