ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Speakerul Igor Grosu a vorbit la Forumul de securitate din regiunea Mării Negre și a zonei Balcanilor

15:26 | 18.05.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a vorbit la Forumul de securitate din regiunea Mării Negre și a zonei Balcanilor despre consolidarea rezilienței Republicii Moldova în condițiile unui război hibrid din partea Rusiei și despre sprijinul pe care îl poate oferi comunitatea internațională țării noastre, relatează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Speakerul a participat online la Forumul de la București în cadrul unui panel tematic dedicat măsurilor de susținere a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova și Ucrainei de către comunitatea internațională, la care au mai participat președintele Senatului României, Alina Gorghiu, președintele Camerei Deputaților a României, Marcel Ciolacu, și președintele Parlamentului Ucrainei, Ruslan Stefanchuk.

În discursul său, Igor Grosu a subliniat că autoritățile de la Chișinău au făcut totul ca să mențină pacea și stabilitatea în țară, în același timp, ajutând refugiații din Ucraina. „În prezent, circa 85 000 de ucraineni au decis să rămână în Republica Moldova, iar noi îi vom ajuta din puținul nostru și le vom oferi întreaga asistență de care beneficiază și cetățenii noștri”, a spus președintele Parlamentului.

Șeful legislativului s-a referit și la faptul că, de mai bine de un an, Republica Moldova este supusă unui război hibrid din partea Rusiei. „Ani de zile am fost supuși șantajului energetic, iar, grație suportului partenerilor de dezvoltare, ne-am consolidat securitatea energetică și vom continua proiectele de interconectare”, a menționat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a vorbit, în intervenția sa din cadrul forumului, despre progresele înregistrate de țara noastră în parcursul european și agenda de reforme implementate. „Viteza cu care ne mișcăm este una bună și sperăm ca, până la sfârșitul anului, să înceapă negocierile de aderare la UE pentru Republica Moldova și Ucraina. Asta ar impulsiona și mai mult populația, susținătorii parcursului european de a depune și mai mult efort în acest parcurs”, a punctat șeful Legislativului.

În context, președintele Parlamentului a făcut o trecere în revistă a principalelor acțiuni desfășurate de autorități pentru a consolida capacitățile de apărare a Republicii Moldova și instituțiile responsabile, inclusiv în lupta cu propaganda, invocând asistența oferită de partenerii de dezvoltare, în special România, UE și NATO.

În perioada 18-19 mai, la București are loc cea de-a șaptea ediție a Forumului de securitate „Black Sea and Balkans Security Forum” – o conferință internațională de securitate, în format regional, care reunește invitați cu vastă experiență profesională din diferite țări, pentru a dezbate riscurile, amenințările și vulnerabilitățile din regiunea Mării Negre și a zonei Balcanilor.

Foto: Parlament

img23003997

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!