ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Petru Jireghea s-a stins din viață

09:41 | 19.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 mai /MOLDPRES/. Cunoscutul artist plastic Petru Jireghea, Maestru în Artă, s-a stins ieri din viață la vârsta de 82 de ani. Anunțul a fost făcut public de către Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, care, într-un necrolog, își exprimă profundul regret în legătură cu trecerea la cele veșnice a unuia dintre cei mai valoroși artiști și oameni de cultură din R. Moldova, informează MOLDPRES.

Petru Jireghea s-a născut la 15 mai 1941în satul Hâjdieni, raionul Orhei. În perioada 1959-1967 a studiat la Colegiul de Arte Plastice Alexandru Plămădeală (fosta Școala Republicană de Arte Plastice I. E. Repin). Din 1968 este cadru didactic la Școala de Arte Plastice pentru copii Alexei Șciusev din Chișinău. Se lansează în pictură cu lucrarea Flori (1968). A creat zeci de pânze care fac dovada unui viu interes față de lumea ce-l înconjoară.

Format în ambianța lui Mihail Grecu, Andrei Sârbu și Tudor Braga, plasticianul Petru Jireghea și-a ales propria cale. Tablourile: Fusa, Clopotniță, Bătrân, Primăvară pe Aleea Clasicilor, Casă părintească etc. tratează subiecte în spiritul tradițiilor populare. Operele sale comunică o manieră stilistică individuală - La Putna, Biserica din Tescani, Autoportret, Orașul vechi, Butuceni, Peisaj de iarnă, Piața Marii Adunări Naționale, Natură moartă, Mitropolie, Castani înfloriți, Portretul lui Grigore Vieru.

Pentru activitatea constantă consacrată domeniului artei și culturii naționale a fost apreciat cu diverse distincții: Maestru în Artă, medalia Mihail Grecu a Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Laureat al premiului acordat la Expoziţia-concurs de artă contemporană Saloanele Moldovei, de către Complexul Muzeal Iulian Antonescu (Bacău, România); nominalizat la Expoziţia-concurs de artă contemporană Saloanele Moldovei, ediția a XVIII-a (2008); premiu la Expoziţia-concurs Eminesciana - 2014, organizată de Ministerul Culturii și UAP RM. 

Uniunea Artiștilor Plastici din R. Moldova exprimă condoleanțe familiei, rudelor, colegilor și tuturor celor care l-au cunoscut. Funeraliile vor avea loc duminică, 21 mai, începând cu ora 11:00, la Cimitirul Central din str. Armenească din Chișinău.

img23004013

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!