ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Kievul refuză orice mediere implicând pierderi teritoriale sau îngheţarea conflictului

07:38 | 20.05.2023 Categorie: Externe

Lisabona, 20 mai. /MOLDPRES/. Ucraina refuză orice mediere de pace cu Rusia care să nu excludă de la bun început orice pierdere teritorială pentru Kiev sau o încetare a luptelor, a afirmat vineri, la Lisabona, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, notează AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

"Niciun plan sau iniţiativă de pace, nicio mediere nu ar trebui să implice o pierdere legală sau reală de teritoriu ucrainean", a afirmat el la finalul unei întâlniri cu omologul său portughez Joao Gomes Cravinho.

"Nicio iniţiativă, nicio mediere nu ar trebui să se bazeze pe premisa că ar trebui să îngheţăm conflictul şi apoi să vedem ce se întâmplă", a adăugat Kuleba, adresându-se jurnaliştilor în engleză.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit vineri la Jeddah cu prinţul moştenitor saudit Mohammad bin Salman şi i-a mulţumit pentru sprijinirea suveranităţi Ucrainei.

Din martie 2022, la o săptămână după invadarea Ucrainei de către Rusia, conducătorul de facto al monarhiei din Golf a lansat un apel la o "soluţionare politică" a conflictului şi s-a oferit drept mediator într-o discuţie la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin.

"Orice mediere va trebui să ducă la restabilirea completă a integrităţii teritoriale a Ucrainei", a declarat vineri şeful diplomaţiei de la Kiev.

Kuleba a făcut o călătorie la Lisabona pentru a participa la discreta reuniune a grupului Bilderberg, care are loc anul acesta în capitala portugheză până duminică.

Ucraina, Rusia, NATO şi ameninţările transnaţionale sunt printre temele discuţiilor celei de-a 69-a ediţii a reuniunii grupului Bilderberg, ce reuneşte personalităţi politice şi economice europene şi nord-americane în jurul unor mize globale.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi şeful diplomaţiei europene Josep Borrel se află, de asemenea, pe lista celor 130 de participanţi dezvăluită de organizatori.

Foto: kommersant.ru

img23004053

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!