ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciul Vamal a prezentat beneficiile statutului de operator economic autorizat și de exportator aprobat

12:49 | 23.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 23 mai /MOLDPRES/. Serviciul Vamal a desfășurat, cu suportul Programului USAID, un atelier de lucru despre beneficiile statutului de operator economic autorizat (AEO) și de exportator aprobat, precum și avantajele sistemului informațional E-AEO, transmite MOLDPRES.

La eveniment agenții economici locali au fost informați despre beneficiile și oportunitățile statutului de AEO, cadrul legal, dar și modul de solicitare și obținere a acestui statut.

Director adjunct al Serviciului Vamal, Lidia Ababii, a subliniat că instituția este antrenată într-un proces de modernizare și realizare a reformelor în contextul procesului de integrare europeană. „Obținerea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE a facilitat procesele care aduc multiple beneficii agenților economici. Este important să contribuim la îmbunătățirea calității serviciilor prestate mediului de afaceri, care reprezintă unul din pilonii de bază ai dezvoltării și avansării unui stat la standardele internaționale. Astfel, procesul de digitalizare și depunere a actelor în format electronic va reduce timpul de așteptare și va aduce beneficii agenților economici. Mulțumim agenților economici că au dat curs invitației și participă astăzi la această sesiune de informare. De asemenea, mulțumim partenerilor de dezvoltare pentru tot suportul acordat”, a spus Lidia Ababii.

Directorul adjunct al Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA), Radu Vrabie, a menționat că astfel de sesiuni de informare au loc în mai multe localități ale țării. „Specialiști ai Serviciului Vamal și Programului USAID MISRA oferă explicațiile necesare și răspund la întrebările adresate. Campania are drept scop informarea mediului de afaceri cu privire la programele AEO și exportator aprobat, modul de solicitare și obținere a statutului dar și utilizarea sistemului e-AEO, care permite interacțiunea de la distanță cu Serviciul Vamal. În total, în cursul campaniei sunt planificate șase ateliere de informare. Programul AEO este unul de parteneriat prin care ne propunem să dezvoltăm și alte instrumente utile”, a afirmat Radu Vrabie.

În cadrul programului AEO, Serviciul Vamal certifică agenții economici care îndeplinesc în mod voluntar criteriile reglementate de legislația vamală și stabilesc cu aceștia o relație strânsă de cooperare. Companiile care îndeplinesc aceste cerințe obțin statutul de AEO și, astfel, au dreptul să beneficieze de simplificări și facilități vamale. În acest context, sistemul informațional e-AEO vine să digitalizeze gestionarea statutului de AEO și să simplifice interacțiunea cu autoritatea vamală. 

img23004129

img23004129

img23004129

img23004129

img23004129

img23004129

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!