ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ziua designului italian la Chișinău: Republica Moldova preia experiența Italiei în domeniul infrastructurii

13:00 | 23.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 23 mai /MOLDPRES/. Reprezentanții mai multor companii și instituții din Republica Moldova și Italia s-au reunit astăzi la Chișinău pentru a discuta cele mai noi tendințe și tehnologii din domeniul infrastructurii drumurilor și podurilor. Evenimentul „Poduri și infrastructura străzilor” a fost organizat cu ocazia Zilei designului italian în Moldova, transmite MOLDPRES.

Evenimentul are drept obiective principale intensificarea relațiilor comercial-economice moldo-italiene, identificarea noilor posibilități de afaceri, stabilirea contactelor directe de colaborare cu businessmenii italieni și încurajarea investițiilor.

Ambasadorul Italiei la Chișinău, Lorenzo Tomassoni a declarat că modernizarea infrastructurii este o prioritate pentru țara noastră. „Evenimentul are drept obiectiv ca întreprinderile din Republica Moldova și cele din Italia să facă un schimb de experiență și de a ajuta Moldova să-și construiască rețeaua de străzi, să-și îmbunătățească infrastructura, inclusiv în perspectiva de integrare în UE”, a afirmat Lorenzo Tomassoni. Ambasadorul a adăugat că obținerea de către R. Moldova a statutului de țară candidat pentru aderarea la UE va spori transparența și eficiența în cheltuirea banilor publici. Diplomatul și-a mai exprimat speranța că evenimentul organizat astăzi la Chișinău este o oportunitate pentru antreprenorii din țara noastră de a stabili noi relații de colaborare și de a prelua din experiența companiilor din Italia prezente la eveniment, printre care sunt și lideri europeni sau chiar mondiali în domeniul infrastructurii.  

Ministrul Dezvoltării Regionale și Infrastructurii, Lilia Dabija a afirmat că Italia este cunoscută în întreaga lume datorită performanței și excelenței sale în domeniul designului și al infrastructurii drumurilor. „Suntem astăzi aici pentru a promova și a face conexiuni la propriu și la figurat dintre antreprenorii italieni și cei moldoveni, dintre mediul academic, mediul de afaceri și mediul public. Restartul economic al Republicii Moldova este indispensabil și este legat de o infrastructură dezvoltată”, a punctat ministrul.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) a Moldovei, Sergiu Harea a afirmat că Italia dispune de tehnologii avansate care ar putea ajuta companiile autohtone să sporească calitatea lucrărilor de modernizare a infrastructurii și să reducă timpul utilizat în procesele de reconstrucție.

La reuniune au fost organizate și întrevederi bilaterale între companiile italiene și cele moldovenești care activează în sector, acestea având posibilitatea de a stabili relaţii de afaceri şi parteneriat.

Evenimentul dedicat Zilei designului italian în Moldova „Poduri și infrastructura străzilor” a fost organizat de Ambasada Italiei la Chișinău, Agenția italiană pentru comerț exterior, Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova și Camerele de comerț bilaterale moldo-italiene.

img23004131

img23004131

img23004131

img23004131

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!