ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SUMMIT CPE: Localitatea Bulboaca şi Castel Mimi sunt pe ultima sută de metri de pregătire a evenimentului

18:00 | 24.05.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 24 mai. /MOLDPRES/. Una dintre cele mai frumoase destinaţii din Republica Moldova, Complexul vitivinicol Castel Mimi, situat în localitatea Bulboaca, raionul Anenii Noi, este pe ultima sută de metri de pregătiri pentru summitul Comunității Politice Europene (CPE). În această locaţie, pe 1 iunie, țara noastră va avea onoarea, pentru prima dată, să găzduiască aproximativ 50 de șefi de state și de guverne din Europa și oficiali ai Uniunii Europene, transmite MOLDPRES.

Astăzi, mai mulţi ziarişti de la instituţii media din ţară, precum şi acreditaţi din partea presei străine, au avut posibilitatea să facă o „repetiţie  generală” în zona desfăşurării summitului, informându-se la faţa locului de principalele detalii referitor la mediatizarea evenimentului.

Jurnaliştii, reprezentanţi ai agenţiilor de presă, presei scrise şi posturilor de televiziune, au avut posibilitatea să facă un tur simbolic, conform agendei summitului, fiind ghidaţi de Olga Roşca, consiliera şefului statului pentru afaceri externe și comunicare strategică.

„Pregătirile la Mimi sunt în toi, pregătirile la Bulboaca sunt în toi, este vorba de un eveniment complex, pe care-l pregătim cu asistenţa partenerilor, conform tuturor protocoalelor de securitate internaţionale. Localnicii sunt conştienţi că vor trebuie să respecte unele măsuri necesare pentru foruri de asemenea nivel, însă ei le acceptă cu plăcere şi sunt mândri că vor fi în centrul atenţiei întregii lumi, care în prima zi de vară va sta cu ochii pe comunitatea lor”, a spus Olga Roşca.

Solicitată de MOLDPRES, reprezentanta Preşedinţiei a menţionat că prezenţa la summit a şefului statului ucrainean, Vladimir Zelenski, va fi determinată de situaţia de pe front, de priorităţile situaţiei la zi, precum şi de factorii de securitate.

Potrivit Olgăi Roşca, pentru elucidarea summitului de la Bulboaca au fost recepţionate peste şapte sute de cereri din partea instituţiilor media naţionale, internaţionale, printre care din SUA, Japonia etc. „Cererile sunt în proces de examinare şi urmează să fie confirmate în următoarele zile”, a precizat sursa citată.

Jurnaliştii acreditaţi la eveniment vor dispune de un centru de presă, dotat cu echipamentele necesare pentru astfel de activitate, de unde vor putea transmite informaţii şi noutăţile prevăzute de program.

Şi autorităţile locale din Bulboaca sunt antrenate plenar în organizarea summitului. Potrivit lui Ion Berzoi, primarul de Bulboaca, toate lucrările planificate în acest sens au fost efectuate în proporţie de peste 90 la sută. „Au rămas doar unele activităţi minore de amenajare, salubrizare, astfel încât satul nostru să fie gata de oaspeţi. Până în prezent, în acest scop din bugetul local s-au cheltuit în jur de şase sute de mii de lei”, a spus Berzoi.

În acelaşi timp, primarul a menţionat că în ziua desfăşurării summitului, localnicii vor fi restricţionaţi în mişcare, însă cetăţenii, care vor avea nevoie să se deplaseze, vor dispune de ecusoane speciale ce le va permite să plece unde au nevoie.

În cadrul turului de astăzi, reprezentanţii presei au aflat şi unele detalii din meniul pentru oaspeţi. S-a menţionat că printre bucatele pregătite pentru demnitarii europeni va fi şi tradiţionala babă neagră, desert considerat o specialitate deosebită în bucătăria naţională.

Summitul CPE va avea loc la 1 iunie, în localitatea Bulboaca, raionul Anenii Noi. Evenimentul va reuni aproximativ 50 de șefi de state și de guverne din Europa și oficiali ai Uniunii Europene. Potrivit președintelui Maia Sandu, pe 1 iunie, Republica Moldova va fi gazda summitului Comunității Politice Europene, un moment simbolic care reprezintă atât o recunoaștere internațională pentru țara noastră, cât și o responsabilitate imensă. „Vom pune în dezbatere chestiuni vitale legate de război și pace, de viitorul Europei – de viitorul celor 750 de milioane de oameni ce muncesc pe continentul european. Adică, și de viitorul Republicii Moldova, ca stat european ce și-a ales drumul său ferm în UE”, a relevat şefa statului.

Găzduirea de către Moldova a Summitului Comunității Politice Europene va contribui şi la dezvoltarea economiei țării atât pe termen lung, cât și pe termen scurt. Experții estimează că firmele de la noi, în special sectorul HoReCa, vor avea vânzări suplimentare de la 6 până la 10 milioane de lei (500 mii de euro). Experții mai susțin că Summitul Comunității Politice Europene va oferi mai multe instrumente de calitate întregului nostru sistem de diplomație economică, pentru a valorifica oportunități de promovare a exporturilor și atragere a investițiilor.

Cor. Lilia Grubîi; Foto Andrei Mardari

img23004183

img23004183

img23004183

img23004183

img23004183

img23004183

img23004183

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!