ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciul Vamal a extins procedura declarării electronice pentru destinația vamală zonă liberă, PILG și AILM

12:03 | 25.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 25 mai. /MOLDPRES/. Agenții economici pot depune declarația vamală în formă electronică la plasarea sau scoaterea mărfurilor în destinațiile vamale zone libere - Portul Internațional Liber „Giurgiulești” (PILG) și Aeroportul Internațional Liber „Mărculești” (AILM). Măsura este valabilă începând cu ziua de miercuri, 24 mai curent, și este realizată prin Sistemul Informațional Integrat Vamal „ASYCUDA World, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Vamal, procedura de declarare electronică pentru PILG și AILM a fost introdusă în scopul continuării modernizării procedurilor vamale prin ajustarea acestora la standardele europene de control vamal informațional, majorării numărului de declarații vamale perfectate electronic, creșterii randamentului de procesare a declarației vamale de către organele vamale, interacțiunea în regim on-line cu reprezentanții businessului, reducerii utilizării suportului de hârtie, dar și nemijlocit asigurării unui proces transparent.

Autoritatea vamală a anunțat că procedura declarării electronice a mărfurilor a fost implementată începând cu anul 2013 și aduce beneficii agenților economici, care se manifestă prin economii de timp și bani. Popularitatea acesteia poate fi observată prin ponderea declarațiilor vamale electronice perfectate de către vamă, care în prezent este de 99% pentru export și 40% pentru import. Totodată, începând cu anul 2017, Serviciul Vamal a implementat procedura electronică și în cazul tranzitului (T1).

De asemenea, extinderea declarării electronice este prevăzută în Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

img23004215

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!