ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Nicu Popescu a avut o întrevedere cu ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó

12:09 | 25.05.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 25 mai. /MOLDPRES/. Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó, a întreprins o vizită de lucru la Chișinău. În cadrul întrevederii, vicepremierul Nicu Popescu și Péter Szijjártó au discutat despre stadiul actual al relațiilor bilaterale, despre perspectivele de aprofundare a cooperării moldo-maghiare, precum și despre procesul de aderare a Republicii Moldova la UE, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

„Am salutat anunțul făcut de ministrul Szijjártó despre oferirea unui suport financiar în valoarea de 300 000 euro, prin intermediul NATO Trust Fund – sprijin ce va contribui la fortificarea capacităților noastre de apărare, inclusiv la stabilitatea și pacea în țara noastră”, a spus oficialul moldovean.

Împreună cu omologul său maghiar, ministrul Nicu Popescu a vorbit și despre relațiile economice și comerciale moldo-maghiare, în această perioadă având loc negocieri privind reluarea zborurile companiei Wizz Air din și către Chișinău.

„Căutăm soluții viabile pentru ca cetățenii țării noastre să poată beneficia de o varietate mai largă de destinații și tarife mai joase. Împreună cu Ministrul de Externe al Ungariei și cu alți oficiali din ambele state se lucrează pentru ca reluarea zborurilor acestei companii să se producă cât mai curând”, a menționat șeful diplomației de la Chișinău.

Tot în cadrul acestei vizite a avut loc și semnarea noului Plan de Acțiuni pentru cooperare culturală între Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Ministerul Culturii și Inovării al Ungariei pentru anii 2023-2027, fapt ce va consolida relațiile culturale moldo-maghiare și va contribui la dezvoltarea unei diplomații culturale active.

„Am relatat și despre progresele semnificative ale țării noastre în implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene. Obiectivul nostru ca țară este deschiderea negocierilor de aderare până la sfârșitul acestui an și, în acest sens, contăm și mai departe pe suportul deplin al Ungariei.

De asemenea, ne-am referit și la organizarea Summit-ului Comunității Politice Europene în țara noastră pe data de 1 iunie – un semn clar și puternic că Republica Moldova nu este singură”, a conchis ministrul Nicu Popescu.

Foto: MAEIE

img23004217

img23004217

img23004217

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!