ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O seară de creație a compozitorului Constantin Rusnac a avut loc la Sala cu Orgă

19:32 | 25.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 mai. /MOLDPRES/. La Sala cu Orgă din Chișinău a avut loc o seară de creație cu genericul ”Între cântec și destin” a compozitorului Constantin Rusnac, la 75 de ani de la naștere, informează MOLDPRES.

Pe scenă au evoluat Orchestra Națională de Cameră, prim-dirijor Cristian Florea, Corul Național de Cameră condus de Ilona Stepan și soliștii Tatiana Costiuc, Taisia Caraman, Igor Țurcanu, Valeriu Cojocaru, Adriana Babin și Veronica Roșca.

Solicitat de agenție, dirijorul Orchestrei Naționale de Cameră, Cristian Florea a menționat că a fost un concert de sărbătoare adevărată, un concert cu evantaie mari de stări sufletești, cu multe fațete ale creației omagiatului. ”În 1991, când am venit la Chișinău, m-am îndrăgostit de această țară datorită compozitorului Constantin Rusnac, pe care l-am cunoscut atunci. M-a cucerit prin sinceritatea, bunătatea, ospitalitatea și ingeniozitatea sa. Constantin Rusnac este un fel de Mozart al Moldovei în sens de istețime și idei. E un compozitor cu multă inventivitate și creativitate adevărată”, a remarcat Cristian Florea.

În context,  muzicianul Leonid Gorceac a afirmat că acest concert a fost unul de zile mari, muzica lui Constantin Rusnac fiind plină de armonie, bine pusă la locul ei. Iar Constantin Rusnac a spus că acesta este cel de-al șaselea concert al său prilejuit de cea de-a 75-a aniversare. ”Primele concerte au avut loc în luna februarie la Briceni, Edineț, Ocnița și Dondușeni. Pe 17 martie, am avut la Palatul Național ”Nicolae Sulac” un concert cu genericul ”Muzica vieții mele”. Cel de acum a fost unul deosebit, care îmi va rămâne pentru mult timp în amintire”, a subliniat protagonistul manifestării.

Constantin Rusnac s-a născut în 1948 în satul Trebisăuţi, raionul Briceni. În 1965 a absolvit Școala de muzică de 11 ani (în prezent – Liceul de muzică „C. Porumbescu”) și în 1970 – Institutul de Arte „G. Musicescu” (teoria muzicii, muzicologie şi contrabas) din Chișinău. În 1976 a fost distins cu Premiul de Stat pentru lucrarea „Sărbătoreasca”, în 1984 – cu titlul „Maestru în Artă” şi în 1998 – cu ordinul „Gloria Muncii”. În 2008 a editat CD-ul „Folclor instrumental românesc de pretutindeni”, care include notele a 3600 de melodii, în 2012 – cartea „Acrostihuri. Portrete în timp” şi în 2013 – volumul „101 poeme” în colecția „Ideal” a unei edituri din București. 

Constantin Rusnac a alcătuit două volume de „Folclor din Moldova” și a cules mai mult de 2000 de creații muzicale folclorice. A compus „Suita” pentru nai, țambal, vioară și orchestră de cameră, „Lacrima” – meditație pentru voce, clavecin și orchestră, „Moldova” – tablou muzical ș.a., a publicat culegerea de folclor instrumental „Ca la noi în sat”. De asemenea, el a scris muzică pentru spectacole şi film, romanțe, cântece  pentru copii şi de muzică ușoară, piese pentru diferite instrumente, „Steaua limbii noastre” – imn pe versuri de Grigore Vieru, precum şi „Imnul Jocurilor Delfice”, cântat în limbile română, armeană, engleză și rusă cu corul mixt și orchestra simfonică.

img23004242

img23004242

img23004242

img23004242

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!