ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale

15:47 | 26.05.2023 Categorie: Comunicate

Judecători și procurori au fost instruiți despre particularitățile finanțării politice

Chişinău, 26 mai. /MOLDPRES/. Astăzi, 26 mai 2023, Institutul Național al Justiției (INJ), în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală (CEC), a desfășurat un seminar pentru judecători și procurori, în cadrul căruia au fost familiarizați cu particularitățile investigării și judecării infracțiunilor de finanțare ilegală a partidelor politice, a concurenților electorali, a grupurilor de inițiativă sau a campaniilor electorale.

Obiectivele seminarului au constat în elucidarea aspectelor privind finanțarea partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și campaniilor electorale, a impedimentelor pe reglementarea și aplicarea normelor în domeniu, dar și formarea abilităților în domeniul investigării infracțiunilor de finanțare politică ilegală.

Directoarea interimară a INJ, Ecaterina Popa și Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, au remarcat  actualitatea și sensibilitatea subiectului, care presupune, în acest fel, și o informare corectă a temei abordate pentru aplicarea corectă a normelor legale.

„Corupția, inclusiv în alegeri, e un flagel pentru orice societate ce trebuie prevenit, iar în cazul în care are loc, trebuie depistat, curmat și corect investigat și, după caz, sancționat conform legii. Noul Cod electoral, intrat în vigoare la 1 ianuarie curent, conferă autorității electorale mai multe competențe pentru ca aceasta să aibă un rol activ și decisiv în asigurarea transparenței procesului de supraveghere și control al finanțării politice, ceea ce înseamnă alegeri libere și corecte”, a subliniat vicepreședintele CEC.

Judecătorii și procurorii au fost informați despre prevederile generale legate de finanțarea partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și campaniilor electorale. În acest sens, participanții la seminar au abordat subiecte precum sursele de finanțare, regimul conturilor bancare și al donațiilor, rapoartele privind gestiunea financiară a partidelor politice și a concurenților electorali. Totodată, au fost relevate aspecte privind răspunderea juridică pentru încălcarea dispozițiilor legale în domeniul finanțării partidelor politice, grupurilor de inițiativă și campaniilor electorale.

Evenimentul de astăzi se pliază pe eforturile comune ale CEC și ale INJ de instruire a funcționarilor electorali, a judecătorilor și  procurorilor, precum și a altor categorii de persoane care înfăptuiesc actul justiției în alegeri. Aceste angajamente se regăsesc și în Acordul de colaborare încheiat între autorități în anul 2021.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!