ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rujeola revine în Republica Moldova

18:31 | 26.05.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 26 mai. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Sănătate Publică a anunțat astăzi despre confirmarea unui caz de rujeolă, după o perioadă de 3 ani, ultimul fiind înregistrat la 25 martie 2020, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, cazul de rujeolă a fost confirmat la o persoană cu vârsta de 43 ani, din Chișinău, recent revenită dintr-o călătorie din afara țării. Boala a început acut cu prezența simptomelor de oboseală, dureri musculare, cefalee, urmate de febra 38,4, dureri la deglutiție, tuse uscată, iar apoi au apărut erupțiile cutanate pe față, cu extinderea ulterioară pe trunchi și membre. Persoana s-a adresat după asistență medicală la IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, unde a fost spitalizată.

Rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă care se transmite pe calea aeriană, de la persoana bolnavă. Se manifestă prin debut brusc cu febră înaltă, inițial cu conjunctivită, frică de lumină, lacrimare, eliminări din nas, tuse uscată, și în a 3-4 zi de boală se asociază cu un exantem cutanat (pete roșii confluente pe piele), care primar apare în regiunea feței și gâtului, și apoi se extinde pe tot corpul.

Copiii nevaccinați prezintă un risc foarte mare de a se îmbolnăvi și dezvolta complicații, cele mai frecvente fiind laringita, pneumonia, meningita.

Acoperirea vaccinală împotriva rujeolei în Republica Moldova este sub recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Datele statistice arată că la vârsta de un an, aceasta este 84,2%; la șapte ani – de 92,6%; la vârsta de 15 ani este de 93,6%.

În acest context, specialiștii încurajează toți părinții să verifice dacă copiii au fost vaccinați împotriva rujeolei conform calendarului de vaccinare la medicul de familie, iar dacă nu, să îi vaccineze cât mai curând posibil. Vaccinarea este unica metodă prin care părinții își pot proteja copiii contra rujeolei, deoarece tratament specific acestei infecții nu există. O singură doză de vaccin este eficientă în proporție de 97% în prevenirea bolii.

Foto simbol

img23004288

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!