ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a fost inaugurat Festivalul Internațional al Artelor Scenice BITEI 2023

06:51 | 27.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 mai. /MOLDPRES/. În incinta Teatrului Național ”Eugene Ionesco” a fost inaugurată ieri cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional al Artelor Scenice (Bienala Teatrului Național „Eugène Ionesco”), cu genericul ”Chișinău. Locul ideal pentru întâlniri”, care se va desfășura în perioada 26 mai-4 iunie, la Chișinău, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii, împreună cu Teatrul Național „Eugène Ionesco”, sub Înaltul Patronaj acordat de președintele R. Moldova, Maia Sandu, și de Guvernul R. Moldova, cu sprijinul Primăriei municipiului Chișinău.

În debutul manifestării, directorul instituției gazdă și directorul festivalului, Petru Vutcărău, a menționat că programul ediției a XIII-a a Festivalului BITEI va include reprezentările a 18 companii de teatru, muzică și dans, cu spectacole în scenă și în plein-air, din 10 țări: China, Coreea de Sud, Georgia, Japonia, Italia, Polonia, România, Spania, Ucraina și Republica Moldova. În cadrul Festivalului se vor desfășura ateliere artistice, dezbateri, paneluri și conferințe de presă cu participarea personalităților notorii din domeniul artelor scenice (regizori, critici de teatru, editori de publicații specializate), care vor fi găzduite de Teatrul Național „Eugène Ionesco”, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul Fără Nume și Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Potrivit sursei citate, ultima ediție a acestui festival a avut loc în anul 2016. ”Criza politică prin care a trecut țara noastră după 2016, pandemia monstruoasă care a zguduit întreaga planetă, războiul agresiv declanșat chiar la granițele țării noastre de către  Rusia împotriva Ucrainei, război care mai durează și care a provocat  o serie de alte crize ce au afectat nu numai R. Moldova , dar și întreaga Europă, precum ar fi criza migrației, criza economică, criza energetică, au făcut ca Festivalul BITEI, unicul Festival internațional de teatru din R. Moldova, să-și înceteze activitatea. Festivalul s-a pomenit în pericol și multă lume a crezut că BITEI a dispărut pentru totdeauna de pe agenda culturală a țării noastre. Dar n-a fost să fie. Festivalul n-a murit! Festivalul BITEI trăiește și astăzi, după o pauză de șapte ani, festivalul își reia activitatea. Acest lucru se datorează întâi și întâi organizatorului principal al festivalului – Ministerului Culturii în frunte cu ministrul Sergiu Prodan. Actuala ediție a Festivalului BITEI este dedicată în exclusivitate proiectului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, lansat de către președintele R. Moldova, Maia Sandu.  Festivalul BITEI susține cu fermitate această inițiativă și vreau să cred că prin acest act cultural vom contribui și noi la realizarea acestui proiect. R. Moldova se dorește a fi recunoscută oficial membru  cu drepturi depline a Uniunii Europene și nu întâmplător am ales genericul ”Chișinău. Locul ideal pentru întâlniri”, a subliniat Petru Vutcărău.

Festivalul a fost deschis cu premiera spectacolului ”Revizorul” de Nikolai Gogol, în regia lui Petru Vutcărău. 

Duminică, 4 iunie, în ultima zi a Festivalului BITEI, la ora 16.00, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” se va juca spectacolul „Balada despre Narayama” după Shichiro Fukazawa, în regia lui Yukio Sekiya de la Gekidanichikyo-Hachimaru 1980 Theatre Company (Japonia). Iar la ora 18.00, la Teatrul Național „Eugène Ionesco” va avea loc spectacol muzical „Lupii lui Calancea” prezentat de Alex Calancea Band. După acest spectacol, la ora 20.00, la același teatru va avea loc ceremonia de închidere a Festivalului BITEI 2023 (ediția a XIII-a).

img23004292

img23004292

img23004292

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!