ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul rus de Externe: Pentru a rezolva conflictul, Ucraina va trebui să renunțe la o parte din teritorii și să recunoască limba rusă ca limbă de stat

11:25 | 27.05.2023 Categorie: Externe

Moscova, 27 mai. /MOLDPRES/. Viceministrul rus de Externe Mihail Galuzin, într-un interviu acordat TASS, a enumerat condițiile ca războiul din Ucraina să se termine. În special, Ucraina va trebui să refuze să adere la UE și NATO, transmite meduza.io, preluat de MOLDPRES.

Potrivit viceministrului, în primul rând, pentru a "rezolva conflictul", Ucraina ar trebui să înceteze lupta, iar țările occidentale ar trebui să numai furnizeze arme.

În același timp, pentru a obține o "pace cuprinzătoare, justă și durabilă", susține Galuzin, Ucraina trebuie să revină la un statut neutru, precum și să recunoască "noile realități teritoriale care s-au dezvoltat ca urmare a voinței popoarelor la autodeterminare."

Viceministrul a adăugat că protecția drepturilor cetățenilor vorbitori de limbă rusă și a minorităților naționale este, de asemenea, un element important al realizării păcii. "Statutul limbii ruse ca limbă de stat trebuie stabilit la nivel legislativ. Este necesar să se asigure respectarea drepturilor fundamentale ale omului în Ucraina, inclusiv dreptul la libertatea religioasă", a concluzionat el.

Rusia nu a cerut anterior Ucrainei să renunțe la aderarea la Uniunea Europeană și să consolideze statutul limbii de stat pentru limba rusă. În special, în iunie 2022, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova nu este împotriva aderării Ucrainei la UE, deoarece "nu este o organizație militară, un bloc militar-politic, spre deosebire de NATO”.

În același timp, autoritățile ucrainene au spus în repetate rânduri că retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei este singura condiție pentru sfârșitul războiului.

Foto: vesti.ru

img23004296

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!