ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Azerbaidjan marchează Ziua Națională

17:38 | 27.05.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 28 mai. /MOLDPRES/. Astăzi este Ziua Națională a Republicii Azerbaidjan. Republica Azerbaidjan și-a proclamat prima dată independența la 28 mai 1918, fiind ocupată de Armata Roșie în aprilie 1920 şi încorporată ulterior în URSS ca republică unională, informează MOLDPRES.

Azerbaidjan este o ţară situată între Asia şi Europa, în Caucaz. Cuvântul „Azerbaidjan” înseamnă „Ţara Focurilor” în limba veche. Vecinii Azerbaidjanului sunt Rusia la nord, Iranul la sud, Georgia, Armenia şi Turcia la vest. La est este Marea Caspică. Pe litoralul Mării Caspice se află capitala Baku. Poporul azer face parte din familia naţiunilor turcice. Marea majoritate a populaţiei este de religie musulmană.

Țara are o suprafață de 86 600 km² și o populație de peste 10 milioane de locuitori. Republica Azerbaidjan şi-a proclamat independența la 18 octombrie 1991, în contextul destrămării URSS. Prima perioadă după proclamarea independenţei a fost marcată de conflictul din Karabah, a cărui etapă armată s-a încheiat prin armistiţiul din 1994. Procesul de reglementare a conflictului se desfășoară sub egida Grupului de la Minsk al OSCE, înființat în 1992. Începând cu a doua jumătate a anilor 90, Republica Azerbaidjan a cunoscut un proces amplu de dezvoltare economică şi socială, un rol fundamental jucându-l resursele energetice disponibile.

Republica Azerbaijan participă ca furnizor de petrol și gaze în cadrul proiectelor regionale de tranzit – BTC (Baku-Tbilisi-Ceyhan), BTE (Baku-Tbilisi-Erzurum) și SGC (Coridorul Sudic de Gaze). Este stat membru ONU şi CSI. Azerbaidjanul are resurse naturale bogate de petrol, gaze naturale, aur, aluminiu etc. Printre produse marine preferate de toţi putem enumera caviarul şi diferite soiuri de peşti, preparate după reţete tradiţionale. Exportă mașini și utilaje industriale, produse chimice, textile, covoare, bumbac, orez, ceai, citrice. Importă minereuri neferoase,  vehicule, bunuri de larg consum. Limba vorbită este limba azeră, foarte apropiată de limba turcă din Anatolia, iar alfabetul este latin, cu unele litere adaptate vocabularului specific.

Relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Azerbaidjan au fost stabilite la 18 mai 1992. Ambasadorul R. Azerbaidjan în R. Moldova este  Gudsi Osmanov, iar al R. Moldova în R. Azerbaidjan – Alexandr Esaulenco. Cadrul juridic moldo-azer include peste 50 de tratate care reglementează cooperarea bilaterală în diferite domenii. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Azerbaidjan pe parcursul anului 2021  a înregistrat valoarea de 5,7 mln. dolari SUA, dintre care exportul produselor moldovenești a constituit 4,3 mln. dolari SUA, iar importul din Republica Azerbaidjan 1,45 mln.

Zilele acestea, la Palatul Republicii Moldova a avut loc o ceremonie solemnă prilejuită de împlinirea 100 de ani de la nașterea fostului lider azer, Heydar Aliyev, precum și de marcarea, pe 28 mai, a Zilei Independenței Republicii Azerbaidjan. La eveniment au participat președintele Maia Sandu, președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, miniștri, deputați, personalități publice și politice, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău. Ambasadorul Azerbaidjanului la Chișinău, Gudsi Osmanov, a ținut un discurs în care a povestit despre istoria țării sale, dar și despre realizările acestui stat.

În alocuțiunea sa, președintele Maia Sandu, referindu-se la relațiile strânse și cooperarea eficientă dintre Republica Moldova și Republica Azerbaidjan în diverse domenii, a menționat că aceste legături se bazează pe valori comune, pace și stabilitate. Șefa statului a mai menționat că parteneriatul cu Azerbaidjan este foarte important în contextul aspirațiilor Moldovei de a obține independența energetică. „Dorim să continuăm proiectele comune și sperăm la sprijinul și cooperarea cu Azerbaidjan", a constatat șefa statului.

img23004297

img23004297

img23004297

img23004297

img23004297

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!