ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Studenții USMF „Nicolae Testemițanu” au susținut un examen final prin metoda OSCE

10:25 | 29.05.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 29 mai. /MOLDPRES/. Studenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, care studiază programul de studii superioare de licență Asistență medicală generală, au susținut examenul final al stagiului practic „Îngrijiri calificate”, prin metoda examenului clinic obiectiv structurat (The Objective Structured Clinical Examination – OSCE), comunică MOLDPRES.

Evaluarea a avut loc recent la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală.

Conferențiarul universitar Virginia Șalaru, Catedra de medicină de familie, a menționat că gradul de complexitate a stațiilor de evaluare a crescut în anul curent. „O măsură obligatorie pe care trebuie să o cunoască studenții la această etapă este procedura de resuscitare a adultului, ulterior ei vor învăța tehnicile de manipulare intravenoase și de montare a sistemului de perfuzie; prelevarea probelor de celule pentru efectuarea testului Papanicolau; evaluarea pacientului cu diabet zaharat: colectarea semnelor vitale, examinarea piciorului diabetic, dar și școlarizarea pacientului cu privire la optimizarea stilului de viață; controlul glandelor mamare cu scopul de a depista patologia oncologică, precum și instruirea femeilor pentru a-și efectua de sine stătător această verificare în condiții de domiciliu”, a menționat Șalaru.

OSCE este o metodă de evaluare recomandată de Federația Mondială de Educație Medicală (World Federation for Medical Education) – stabilită ca obiectiv în Planul strategic de dezvoltare a Universității pentru perioada 2021-2030, la domeniul activitatea didactică educațională. Implementarea OSCE se realizează în conlucrare cu Departamentul Didactic și Management Academic și Decanatul Facultății de Medicină nr. 1.

Foto: USMF „Nicolae Testemițanu” 

img23004314

img23004314

img23004314

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!