ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CNPF atenționează despre riscurile investițiilor prin intermediul platformelor de tranzacționare neautorizate

13:21 | 29.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 29 mai. /MOLDPRES/. Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) continuă informarea investitorilor și potențialilor investitori cu privire la riscurile investițiilor în produse financiare nebancare prin intermediul instituțiilor neautorizate, transmite MOLDPRES.

Potrivit CNPF, utilizarea platformelor de tranzacționare neautorizate implică un risc sporit pentru persoanele care nu au experiență în efectuarea investițiilor pe piața financiară. Acest lucru este determinat de mai mulți factori. Astfel, anumite instrumente financiare sunt promovate în mod agresiv publicului, fiind utilizate materiale de marketing și alte informații care pot fi neclare, incomplete, inexacte sau chiar înșelătoare în mod intenționat. De exemplu, publicitatea prin rețelele sociale poate fi foarte succintă, cu accent pe câștigurile potențiale, dar nu și pe riscurile mari.

Dacă investiți în instrumente financiare prin intermediarii reglementați și autorizați de CNPF, beneficiați în mod automat de protecție din partea Fondului de compensare a investitorilor. În schimb, dacă aveți de-a face cu un intermediar care nu este autorizat să furnizeze servicii de investiții, există un mare risc că veți pierde banii plasați. În astfel de situații, nu aveți acces la sistemele naționale de protecție”, a precizat CNPF.

Totodată, instituția a atenționat că modul în care sunt stabilite prețurile instrumentelor financiare și modul în care sunt efectuate tranzacțiile sunt deseori lipsite de transparență. Astfel, consumatorii riscă să rămână fără investiții fie din cauza unor astfel de atacuri și disfuncționalități, fie din cauza pierderii datelor care permit accesul la active, a afirmat CNPF.

În aceste condiții, CNPF îndeamnă cetățenii să fie prudenți cu persoanele care oferă oportunități exclusive de investiții sau care încearcă să convingă potențialii clienți să efectueze o investiție și solicită o plată pentru acest „serviciu”. 

Foto simbol

img23004322

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!