ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Percheziții la Primăria din Cahul: Mai mulți funcționari sunt bănuiți de abuz în serviciu

14:57 | 29.05.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 29 mai. /MOLDPRES/. Ofițerii și procurorii anticorupție au efectuat astăzi percheziții la Primăria  din municipiul Cahul într-o cauză penală pornită pe fapte de abuz în serviciu, transmite MOLDPRES.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, descinderilor au avut loc în biroul secretarului Grupului de lucru privind achizițiile publice a Primăriei mun. Cahul, de unde au fost ridicat contracte de achiziție și alți purtători de informații. Funcționarul a fost escortat pentru a-i fi prezentată ordonanța de bănuit.

În cadrul investigațiilor, s-a stabilit că factori de decizie ai Primăriei mun. Cahul ar fi favorizat mai mulți agenți economici prin încheierea unor contracte de achiziții, contrare intereselor publice, fapt prin care au cauzat prejudicii considerabile bugetului public.

Astfel, în perioada 2021 - până în prezent, secretarul Grupului de lucru în domeniul achiziţiilor de bunuri, servicii şi lucrări, ar fi divizat procedurile de achiziţii publice, efectuate de către Primăria mun. Cahul, în contracte de valoare mică, pentru a evita procedura de licitaţie. În așa mod, funcționarul a organizat de sine stătător procedura de achiziţie de valoare mică, prin examinarea personală a ofertelor şi atribuirea contractelor anumitor agenţi economici.

În cadrul investigațiilor s-a constatat că, prin semnarea contractelor de valoare mică, au fost favorizați mai mulți antreprenori, care au propus prețuri mai mari pentru serviciile prestate, în detrimentul altor ofertanți ce și-au propus serviciile la prețuri mult mai mici. Doar pe parcursul anului trecut, Primăria Cahul a efectuat un număr impunător de achiziţii de valoare mică, care vizau lucrări de construcție și reparație a grădinițelor din municipiu, a Palatului de Cultură „Nicolae Botgros”, a stadionului din Cahul etc., cauzând daune considerabile bugetului public.

Procurorii anticorupție continuă investigațiile pe acest caz.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!