ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ucraina susţine că a doborât 11 rachete ruse Iskander ce vizau Kievul şi regiunea sa

16:58 | 29.05.2023 Categorie: Externe

Kiev, 29 mai. /MOLDPRES/. Rusia a lansat luni o ploaie de rachete asupra Kievului, provocând panică în rândul locuitorilor ce încercau să se pună la adăpost în faţa acestui rar atac în plină zi şi după o noapte de lovituri asupra Ucrainei, informează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Alt fapt rar, autorităţile ucrainene au admis public că un sit militar din vestul ţării a fost lovit de loviturile din timpul nopţii.

După bombardamentele nocturne care au cauzat pagube majore în capitala ucraineană, sirenele antiaeriene au răsunat din nou în timpul dimineţii, urmate de o serie de explozii în jurul orelor locale 11:10 (08:10 GMT).

"Inamicul a efectuat lovituri cu rachete împotriva teritoriului ucrainean, pentru a doua oară în 24 de ore", a subliniat comandantul-şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, dând asigurări că toate proiectilele acestui atac de dimineaţă au fost doborâte.

"În total, 11 de rachete de tip Iskander-M şi Iskander-K au fost lansate dinspre nord" asupra Kievului şi regiunii sale, a precizat el pe Telegram. "Apărarea antiaeriană (ucraineană) a distrus toate ţintele", a adăugat Zalujnîi.

Prim-ministrul ucrainean Denis Şmîhal a denunţat acest al 16-lea atac asupra Kievului de la începutul lui mai. "Rusia terorizează intenţionat populaţia civilă", a acuzat el.

"Explozii în oraş, în cartiere din centru", a scris pe Telegram primarul Kievului, Vitali Kliciko. "Apărarea aeriană este în acţiune", a adăugat administraţia militară a Kievului.

La rândul său, Rusia a afirmat luni că a lovit în timpul nopţii de duminică spre luni "aerodromuri" în Ucraina şi a "distrus" toate ţintele, la câteva ore după ce Kievul a raportat că un sit militar din vestul ţării a fost lovit de un atac al Moscovei.

"Toate ţintele desemnate au fost distruse", a afirmat Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse într-un comunicat, însă fără a preciza locurile acestor lovituri. "Au fost lovite posturi de comandament, posturi radar, precum şi material aeronautic, instalaţii ce servesc la stocarea de arme şi muniţii ale forţelor armate ucrainene", a susţinut ministerul rus.

Rusia şi-a intensificat atacurile aeriene contra capitalei ucrainene de la începutul lunii mai, însă până în prezent aproape toate au avut loc în timpul nopţii.

Foto: telegram

img23004334

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!