ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai mulţi membri ai KFOR au fost răniţi în confruntările din nordul Kosovo

08:11 | 30.05.2023 Categorie: Externe

Belgrad, 30 mai. /MOLDPRES/. Aproximativ 25 de membri ai forţei conduse de NATO (KFOR) au fost răniţi luni în timpul ciocnirilor din nordul Kosovo, unde demonstranţii sârbi cer retragerea primarilor albanezi, conform unui comunicat al KFOR, citat de AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Mai mulţi militari din contingentele italian şi ungar ale KFOR "au fost ţinta unor atacuri neprovocate şi au suferit răni traumatice cu oase rupte şi arsuri în urma exploziei unor dispozitive incendiare", în timp ce încercau să ţină sub control cele mai active margini ale mulţimii", a declarat forţa multinaţională.

Potrivit informaţiilor furnizate de Ministerului ungar al Apărării, printre răniţi se numără peste 20 de soldaţi ungari, dintre care şapte au fost grav răniţi.

În total, 11 soldaţi italieni au fost răniţi, "dintre care trei sunt în stare gravă", a declarat ministrul de externe Antonio Tajani într-o postare pe Twitter.

În ultimele zile, situaţia a fost foarte tensionată în nordul Kosovo, unde mulţi membri ai comunităţii majoritar sârbe din patru oraşe nu recunosc autoritatea Priştinei şi sunt loiali Belgradului. Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, care au dus la alegerea unor primari albanezi în pofida prezenţei foarte scăzute la vot, sub 3,5%. Aceşti primari au fost instalaţi săptămâna trecută de guvernul premierului Albin Kurti, ignorând apelurile la calm lansate de Uniunea Europeană şi Statele Unite. 

Protestatarii sârbi care s-au adunat în special în faţa municipiului Zvecan au cerut retragerea primarilor albanezi, dar şi a forţelor de poliţie din Kosovo, cu care s-au ciocnit. Soldaţii KFOR, înarmaţi cu scuturi şi bastoane, au încercat iniţial să separe părţile opuse înainte de a începe să disperseze mulţimea, a relatat un jurnalist AFP.     Protestatarii au răspuns aruncând cu pietre şi cocktail-uri Molotov în soldaţi, înainte de a fi împinşi înapoi la câteva sute de metri de municipiul Zvecan.

NATO a condamnat atacurile "inacceptabile" împotriva trupelor KFOR soldate cu răniţi din nordul Kosovo."NATO condamnă cu fermitate atacurile neprovocate împotriva trupelor KFOR din nordul Kosovo, soldate cu mai multe persoane rănite. Aceste atacuri sunt complet inacceptabile. Violenţa trebuie să înceteze imediat", a spus un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice.

De asemenea, premierul italian Giorgia Meloni şi-a exprimat luni seara "cea mai puternică condamnare" după atacul "absolut inacceptabil şi iresponsabil" asupra misiunii KFOR, în care  au fost răniţi soldaţii italieni. "Nu vom tolera alte atacuri împotriva KFOR. Este fundamental să se evite noi acţiuni unilaterale din partea autorităţilor din Kosovo şi ca toate părţile să facă imediat un pas înapoi pentru a reduce tensiunile", a adăugat ea într-un comunicat de presă. 

Foto: twitter.com

img23004340

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!