ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Polonia va sprijini Republica Moldova în procesul de aderare la UE

11:53 | 30.05.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 30 mai. /MOLDPRES/. Polonia este pregătită să ofere sprijin politic, precum și cunoștințele necesare în efortul Republicii Moldovei pe calea spre aderarea cu drepturi depline la UE. Sprijinul urmează a fi acordat atât la nivel bilateral, cât și prin intermediul mecanismelor și instrumentelor relevante europene. Angajamentul se conține în Declarația Comună a Adunării Parlamentare a Republicii Polone și a Republicii Moldova, semnată ieri la Varșovia, comunică MOLDPRES.

Documentul a fost semnat de către copreședinții Adunării, Mihail Popșoi și Ryszard Terlecki.

Potrivit documentului, Adunarea Parlamentară moldo-polonă apreciază decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidat pentru aderarea la UE și crede cu tărie în începerea negocierilor de aderare a țării noastre la UE până la sfârșitul anului curent.

Procesul de aderare a Republicii Moldova ar trebui să decurgă în mod dinamic, bazat pe meritocrație, fără a fi create obstacole artificiale, respectând, în același timp, condițiile ce derivă în mod direct din tratatele UE. În această privință, credem cu tărie că, în urma unei recomandări pozitive a Comisiei Europene, decizia Consiliului European din decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare la UE cât mai curând posibil va asigura ireversibilitatea parcursului european al Moldovei și va oferi reformelor un impuls sistemic pe termen lung”, se menționează în Declarația aprobată de parlamentarii moldoveni și polonezi.   

Foto: Parlament

img23004350

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!