ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Victor Parlicov: „Toate „dezvăluirile” făcute ieri de Renato Usatîi nu sunt decât lectura cu intonație a scrisorii pe care am trimis-o în aprilie către ANRE”

13:12 | 30.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 30 mai. /MOLDPRES/. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a venit cu o reacție în contextul informațiilor apărute în spațiul public potrivit cărora unele întreprinderi beneficiază de prețuri speciale pentru consumul gazelor naturale. Oficialul a declarat că Guvernul a sesizat inechitatea de pe piață și a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să intervină, transmite MOLDPRES.

„Toate „dezvăluirile” făcute ieri de Renato Usatîi nu sunt decât lectura cu intonație a scrisorii pe care am trimis-o în aprilie către ANRE și pe care o fac publică. Guvernul a sesizat inechitatea de pe piață și a solicitat ANRE să intervină. ANRE, ca regulator independent, trebuie sa vină cu o soluție ca acoperirea devierilor tarifare, formate începând cu 2021, să fie distribuită echitabil între consumatorii de gaz. Mâine în cadrul Comisiei Situații Excepționale vom interveni ca să grăbim intervenția reglementatorului”, a afirmat Victor Parlicov.

Ministrul Energiei a publicat și scrisoarea pe care a expediat-o încă în luna aprilie în adresa ANRE. În aceasta, oficialul a remarcat că tot mai mulți consumatori non-casnici își schimbă furnizorul de gaze naturale și/sau energie electrică, iar ca rezultat povara de returnare a devierilor tarifare negative rămân în mare parte pe seama consumatorilor casnici și parțial pe consumatorii non-casnici care achiziționează gaze naturale și/sau energie electrică la prețuri reglementate. În aceste condiții, ministrul a solicitat ANRE aprobarea unor modificări normative care ar crea premisele necesare astfel încât toți consumatorii finali să fie responsabili de rambursarea devierilor financiare create pe piața gazelor, inclusiv cei care trec de la un furnizor ce activează la prețuri reglementate către un furnizor la prețuri nereglementate. 

Politicianul Renato Usatîi a organizat ieri o conferință de presă în care a anunțat că mai multe companii vând gaz natural unor agenți economici cu un tarif cuprins între 11 și 14 lei, în timp ce restul companiilor private, dar și simpli cetățeni achită un tarif de peste 29 lei.

img23004354

img23004354

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!